La 16 ani, Carmen coase ii autentice

9 iulie 2017 20:09   Național
Ultima actualizare:

Într-o lume a tehnologiei, în care adolescenţii nu scot nasul din calculatoare, tablete şi telefoane mobile performante, Carmen Ciochină din Târgu-Jiu coase ii! Învaţă şi bine, citeşte, face sport, are o viaţă sănătoasă, dar mai ales profundă la cei 16 ani ai săi!

Tânăra iubitoare a tradiţiilor populare a copilărit la Tismana, în satul Topeşti. Încă de la grădiniţă se îmbrăca în costum popular şi se simţea mândră de straiele pe care le purta. Crescută în iubirea pentru tradiţiile noastre strămoşeşti, Carmen a învăţat să coase ii autentice pe care le poartă chiar şi la şcoală! Carmen Ciochină este elevă la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, în clasa a X-a, la specializarea Ştiinţe ale naturii. Îşi împarte cu multă responsabilitate timpul între pasiunea sa şi şcoală, astfel că are rezultate bune la învăţătură. De un an, adolescenta a învăţat să coase ii. 

„La ia mea am lucrat aproximativ şase luni. A fost mai mult un pariu cu mine. Să-mi demonstrez mie că pot mai mult şi, mai apoi, celorlalţi. Port ie la şcoală, pe stradă şi la evenimente în familie. Chiar mi s-a întâmplat să merg pe stradă şi să fiu întrebată cu ce preţ vând cămaşa pe care o purtam”, a mai povestit adolescenta.

Pentru a se documenta şi mai temeinic, Carmen a căutat prin muzeele României imagini cu ii vechi, a vizitat instituţiile care au şi colecţii etnografice. A strâns fotografii document cu modele folosite acum mai bine de o sută de ani din dorinţa de a le înţelege pe gorjencele care îşi coseau ii colorate, cu simboluri ce vorbeau despre viaţă, moarte, zbor, cer şi pământ, speranţă şi iubire.

„Pentru mine, ia este conexiunea cu străbunii”, spune eleva din Târgu-Jiu. Planurile sale de viitor sunt conturate şi îşi doreşte să readucă în atenţia gorjenilor frumuseţea portului tradiţional. „Mereu când văd o cămaşă încerc să o privesc în cel mai mic detaliu, să înţeleg pe cât posibil ce a fost în mintea femeii care a cusut-o!”, spune adolescenta, care vrea să devină medic. 

Mai multe