La 23 de ani, Cornel Moşoi este as în arta brodatului! Bunicul l-a învăţat să creeze bijuterii vestimentare

8 martie 2020 19:12   Național
Ultima actualizare:

Are numai 23 de ani, dar e un meşter neîntrecut! Cornel Moşoi lucrează alături de bunicul său într-un mic atelier de familie din satul Gornoviţa, localitatea Tismana (Gorj), la crearea veşmintelor tradiţionale româneşti. Din mâinile tânărului ies adevărate bijuterii vestimentare, care sunt căutate de vedete şi de oameni politici.

Cornel Moşoi a avut de unde să înveţe meserie! Bunicul său este un meşter vestit, care a reuşit să ducă broderiile pe care le realizează la nivel de artă. Gheorghe Ciuncanu are 72 de ani şi căuta de mai mult timp un tânăr căruia să-i lase moştenire meşteşugul pe care îl practică din copilărie. Şi l-a găsit pe nepotul său, care tocmai terminase liceul. Cei doi lucrează împreună de aproximativ cinci ani. 

„Am început să mă implic imediat după ce am terminat liceul. Bunicul meu avea nevoie de un sprijin şi m-am hotărât să-l ajut“, mărturiseşte Cornel pentru “Weekend Adevărul”. El a urmat Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru“ şi are calificarea de tehnician ecolog. „Vreau să rămân în Tismana. Am mulţi prieteni care au plecat, dar când vin acasă la sfârşit de lună spun că se simt foarte bine. Eu am decis să rămân aici şi să lucrez alături de bunicul meu şi de părinţi“, explică tânărul.

Smiley se numără printre clienţi

La început, Cornel îşi ajuta bunicul să participe la târgurile de produse tradiţionale în diferite zone din ţară, însă, cu timpul, a reuşit să deprindă arta brodatului. „Din curiozitate, am încercat să lucrez la maşinile de brodat şi de cusut. Am început să învăţ câte un model, iar acum am ajuns să le fac pe toate“, se amuză el. Îi place să confecţioneze în special haine cu model schilăresc, care sunt şi cele mai căutate, în special de cântăreţi şi de oameni politici, cum ar fi Smiley, Florin Chilian, Gabriela Firea şi mulţi alţii. Modelul schilăresc provine de la Dincă Schileru, un mare industriaş din zona Gorjului, care era mândru de portul popular şi care a reuşit să creeze un model specific. Acesta a fost deputat şi mergea în Parlament îmbrăcat în acest fel, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului XX. „Muncesc cam două săptămâni pentru a realiza o haină de acest fel. Costă în jur de 600 - 700 de lei“, ne explică  tânărul meşteşugar. Cel mai dificil proces este cel al brodatului. 

Un moment de neatenţie poate să strice toată munca şi trebuie să o ia de la capăt. Tânărul mai realizează ii, veste, iţari, brâie, ipingele şi sumane. Gheorghe Ciuncanu are mare încredere în Cornel: „Sunt mulţumit de nepot, pentru că dacă nu eram, nu stătea cu mine. Îi place meseria şi asta mă bucură. Merge bine, se ţine de treabă. Ştie să vorbească frumos cu toţi oamenii“. 

Maşina de brodat a fost fabricată în 1876

Utilajele din atelier sunt foarte vechi, iar vârsta unora dintre ele se apropie de un secol şi jumătate. Bunicul are grijă ca acestea să funcţioneze perfect şi se ocupă de întreţinerea lor. „În atelier lucrăm cu utilaje din anul 1876. Este vorba de o maşină de brodat. Sunt destul de vechi, dar ne descurcăm cu ele. Este complicat pentru că nu mai sunt strungari, iar piesele se găsesc greu şi sunt costisitoare“, dezvăluie Cornel. Materialele folosite de bunic şi de nepot la confecţionarea articolelor de îmbrăcăminte sunt lâna şi melana, denumită şi P.N.A. „Le luăm gata colorate de la furnizori. Încă se mai găsesc“, adaugă tânărul meşter popular. 

Click! spune

Nepotul şi bunicul realizează în atelier costume populare, iar multe sunt comandate de ansamblurile folclorice din ţară. Veşmintele tradiţionale sunt vândute atât online, dar şi direct, la târgurile de produse tradiţionale la care participă familia de meşteşugari din Tismana. 

Mai multe