La 8 ani, şi-a salvat mama din tramvaiul groazei
A văzut oameni leşinaţi, plini de sânge, cu mâinile rupte şi capul spart. Şi-a ajutat mama care zăcea pe jos şi a dus-o în siguranţă departe de dezastru. Alexandra are opt ani şi stătea pe scaunul din spatele vatmanului din tramvaiul făcut praf în accidentul de joi din Pasajul Lujerului din Capitală.
Trei tramvaie s-au ciocnit joi. În cel din mijloc, Alexandra şi mama ei au trăit clipe de coşmar. Ne-au spus, cu vocile gâtuite de emoţie, povestea unei zile pe care n-o vor uita prea curând.
S-au urcat în tramvaiul 41 cu o staţie înainte de Pasajul Lujerului. O mamă care-şi ducea fiica la şcoală. „Era ora 7.25 şi la 150 de metri după ce am intrat în tunel vatmanul a oprit tramvaiul în spatele altuia oprit în pasaj. Am văzut că s-a dat jos şi apoi am auzit mai multe claxoane.După aia am aflat că era al treilea tramvai. După câteva secunde am simţit o izbitură şi m-am trezit pe jos", ne-a povestit Roxana Pretor, mama Alexandrei. Şi-a căutat din ochi copilul, dar micuţa a găsit-o pe ea. Ba chiar a ajutat-o să se ridice în picioare şi să coboare din tramvai.
Joi, 10 mai, ora 7.25 - Trei tramvaie se ciocnesc în Pasajul Lujerului din Bucureşti, după ce primul dintre ele s-a defectat
Când a privit în jur, s-a cutremurat. „Peste tot era sânge, oameni care se văitau, unuii chiar se rugau la Dumnezeu. Chiar lângă mine era un bătrân leşinat, o gravidă se pipăia să vadă dacă are contuzii, multă lume ţipa după ajutor", povesteşte încă traumatizată Roxana.
Roxana şi fiica ei, Alexandra, ne-au vizitat ieri la redacţie şi au rememorat clipele de groază prin care au trecut
A ajuns la spitalul Floreasca iar copilul la „Grigore Alexandrescu". Dumnezeu le-a ajutat să scape fără prea multe răni. Roxana are acum mâna stângă bandajată şi prinsă în atele, iar pe picioare are câteva contuzii. Fetiţa ei s-a ales cu o vânătaie mare pe mâna dreaptă şi cu o sperietură.
„Uite, aici la mână m-am lovit. Dar am fost foarte curajoasă la medic. Mi-au făcut şi analize. Un pic m-a durut înţepătura, dar atât", ne-a spus micuţa răsfăţată de apropiaţi Ali. Spune că îi e cam frică acum de tramvaie. „Dar mami mi-a spus că, de acum, vor conduce mai atent. De 41 ăsta parcă tot mi-e un pic frică", se destăinuie Ali.Accidentul petrecut joi, 10 mai în Pasajul Lujerului unde s-au ciocnit trei tramvaie de pe linia 41, este cel mai grav din istoria RATB.
În urma coliziunii, 86 de persoane au fost duse la diferite spitale din Capitală. Ieri, mai erau internaţi şapte călători. Din primele cercetări reiese că vinovat este vatmanul din ultima garnitură care a circulat în pasaj cu viteză prea mare. Până la închiderea ediţiei nici una dintre persoanele rănite în accident nu solicitase RATB daune.
Poliţiştii, suspicioşi în privinţa numărului victimelor
Zeci de persoane s-au prezentat, joi după masă şi chiar seara, la spitalele de urgenţă din Capitală, spunând că au fost rănite în accidentul de tramvai. Reprezentanţii Poliţiei Rutiere spun că aceşti oameni au ajuns la camerele de gardă, la ore bune de la accident, după ce RATB a anunţat că răniţii vor beneficia de despăgubiri.
Bilanţul victimelor a ajuns, astfel, de la 37 la 92. Două anchete se desfăşoară în paralel, una a RATB-ului şi una a Poliţiei, care verifică dacă într-adevăr toate aceste persoane au fost implicate în accident. Ele vor fi chemate la audieri şi întrebate dacă vor să depună plângere.
Victimele au dreptul să depună plângeri la sediul Brigăzii Rutiere, în termen de două luni, dar au nevoie şi de o expertiză de la Institutul Medico-Legal.
Tramvaiul 41 s-a blocat şi ieri
Circulaţia a fost suspendată vreme de 15 minute ieri în zona Podului Ciurel, după ce unei călătoare i s-a făcut rău. Vatmanul a oprit tramvaiul şi a aşteptat sosirea echipajului Smurd pentru acordarea primului ajutor. Femeia a fost transportată de urgenţă la spital, iar circulaţia pe linia 41 a fost reluată.
Mai multe tramvaie au fost blocate pe şine din cauza acestui incident. Linia de tramvai 41 pare blestemată. În ultimii zece ani, pe această rută au avut loc zeci de accidente în urma cărora cinci oameni şi-au pierdut viaţa.
Ultimul incident nefericit s-a petrecut în martie 2008, când un tânăr de 30 de ani a sfârşit sub roţile tramvaiului în timp ce încerca să traverseze Şos. Virtuţii.
Ancheta poate dura până la câteva luni
Cercetările după incidentul de joi dimineaţă sunt abia la început, însă pot dura mai multe săptămâni, având în vedere numărul ridicat de persoane care pretind că s-au aflat în tramvaiele groazei, spun surse din rândul anchetatorilor.
Până acum 92 de bucureşteni au declarat că au suferit răni în urma impactului dintre cele trei vehicule, însă doar una a depus plângere împotriva RATB. Tramvaiele implicate în incident sunt încă sub expertiză, iar vatmanii au fost retraşi de pe traseu.
Mai mult, la intrările în Pasajul Lujerului, Poliţia Rutieră a amplasat indicatoare de limitare a vitezei la 30 km/h.
«Vatmanii trebuie trimişi la oftalmolog»
Managerul Spitalului de Boli Oftalmologice, prof. dr. Monica Pop, spune că toţi şoferii din transportul public ar trebui trimişi periodic la un control de specialitate, pentru că, adesea, aceştia au probleme din punct de vedere al acuităţii vizuale.
"Vatmanii implicaţi în accident ar trebui trimişi la un consult oftalmologic, în comisie. Multe dintre accidentele rutiere se întâmplă din cauză că acuitatea vizuală nu este una bună", a mai spus medicul.