La ce să fii atent când faci cumpărături pentru sărbători! Sfaturi de la veterinari

14 decembrie 2017 12:27   Național
Ultima actualizare:

În curând, va începe nebunia cumpărăturilor pentru Sărbătorile de iarnă. Dacă nu vreţi să aveţi surprize neplăcute, ţineţi cont de sfaturile veterinarilor şi cumpăraţi din magazine autorizate unde produsele sunt depozitate şi vândute în condiţii igienice.

În acest weekend, vor fi sacrificați primii porci care vor face deliciul meselor de Crăciun și de Revelion. În magazine și piețe, unii comercianţi vor încerca să vă vândă şi marfă de proastă calitate.

Veterinarii vin cu recomandări importante astfel încât să nu aveți neplăceri. Trebuie să știți că un porc necontrolat sanitar-veterinar poate duce la îmbolnăvirea de trichineloză, o boală care poate provoca paralizii şi se poate complica, ducând la deces.

Sacrificarea porcului în gospodărie

  • Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului. 
  • Dacă medicul veterinar constată că porcul este bolnav, nu vindeţi animalul, nu-l sacrificaţi şi nu consumaţi carnea. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.
  • Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.
  • Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei. 
  • Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!
  • Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar-veterinar şi supravegheat de un medic veterinar.

De unde cumpărăm

Mai multe