La nuntă, cu test COVID-19. Ce reguli ar trebui să respecte mirii și nuntașii
Triaj epidemiologic la intrare, teste COVID sau certificat de vaccinare, dezinfectant pe fiecare masă şi mască la purtător. Nu, nu suntem la spital, nici pe aeroport, ci... la nuntă. Din păcate, asta e situaţia dată de pandemie, iar cei care şi-au amânat ceremonia, anul trecut, ar putea să o organizeze acum, în condiţii speciale.
70% dintre cuplurile care au vrut să se căsătorească anul trecut şi-au amânat nunţile pentru 2021, în speranţa că, până atunci, vom scăpa de pandemie şi de restricţii. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar cei care visează la nunta cu sute de persoane mai au de aşteptat. Deocamdată, aceste evenimente încă sunt interzise.
Se anunţă un an aglomerat
„Anul trecut, toate cuplurile de care mă ocupam au ales să amâne evenimentul pentru 2021 pentru că aveau un număr mare de invitaţi la care nu voiau să renunţe. Pe atunci, părea că e suficient timp ca lucrurile să revină la normal, dar iată că situaţia e în continuare incertă. Am mutat din nou şi nunţile din luna mai de anul acesta pentru toamna lui 2021, în speranţa că a treia oară e cu noroc, cum se spune. Astfel că anul acesta se anunţă aglomerat pentru că se vor cununa atât cei care aveau asta în plan pentru 2021, cât şi reprogramaţii de anul trecut”, a declarat pentru Click! Ivona Nenu, organizator de evenimente. Conform PRO TV, peste 250.000 de nunți sunt programate anul acesta. Pentru a accelera lucrurile și deschide mai repede sezonul, organizatorii acestor evenimente au întocmit un set de norme și propuneri către autorități. În opinia lor, cu puțină organizare și cu câteva reguli stricte, mirii și nuntașii ar putea să se bucure de o zi pe cât de frumoasă, pe atât de sigură. „Toți visează la marele eveniment și toți sunt dispuși să îndeplinească toate condițiile de siguranță pentru ca acest lucru să se întâmple”, susține Ivona.
Trei condiţii pentru miri şi nuntaşi
După modelul concertului cu 5.000 de oameni, de la Barcelona, unde rata de infectare a fost zero după ce toți participanții au fost testați, și nunțile s-ar putea desfășura după aproximativ același model. „Din punctul nostru de vedere, şi la nuntă rata de infectare va fi zero dacă se respectă trei condiţii: invitaţii să fie vaccinaţi, să fi avut COVID în ultimele 90 de zile sau să li se facă teste rapide la intrare. De asemenea, toată lumea să fie testată după o perioadă de la eveniment, pentru a vedea rezultatele. Am cerut autorităţilor să facem măcar câteva evenimente-test”, propune Alin Caraman, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor din Industria Nunţilor, citat de Digi24.Dacă s-ar respecta aceste condiţii, nunţile s-ar putea ţine în siguranţă chiar de luna viitoare. „Noi ne luptăm să fie din 15 mai, dacă nu, măcar din iunie”, a adăugat el la „Vorbeşte lumea”. Spaţiul de triaj ar fi special amenajat, iar testarea ar fi asigurată doar de personal autorizat, angajat fie de miri, fie de firma care organizează evenimentul. Reprezentaţii industriei propun inclusiv întocmirea unui „registru al participanţilor”, pe care să-l pună la dispoziţia autorităţilor şi a medicilor, în caz de nevoie.
Numărul participanților, în funcție de suprafața sălii
O altă propunere este ca limitarea numărului de participanţi să se facă în funcţie de incidenţa infectărilor din localitate şi de suprafaţa sălii. „Anul trecut, dacă ne aducem aminte, erau posibile nunţi cu 50 de persoane la interior şi 100 de persoane la exterior, ceea cumva era un non sens, pentru că interior înseamnă şi o sală de 20 mp, şi una de 10.000 mp. Noi propunem să fie corelat numărul maxim de persoane cu suprafaţa sălii”.
Reguli la interior
La mese vor sta cel mult opt persoane, iar distanţa dintre invitaţi trebuie să fie de cel puţin un metru. Fiecare va avea locul lui, pe care să nu şi-l schimbe, şi fiecare trebuie să fie responsabil, să îşi ia propriile măsuri de prevenţie. Mai delicat va fi cu dansul. „E, într-adevăr, altă discuţie. Ar putea fi, cel puţin la început, nunţi unde dansul nu prea va mai avea loc sau va fi centrat pe grupuleţe de oameni”, spune Dora Pătraşcu, organizator de nunţi. Probabil, după ce se vor stabili condițiile și după ce se deschide sezonul nunților, fiecare invitat va primi, odată cu invitația, și un set de recomandări, pentru a ști ce are de făcut și ce norme sanitare sunt de respectat.