«La puşcărie este ca la pensiune»
La închisoare sunt ca acasă, doar că nu pot părăsi porţile înalte de fier. Deţinuţii de la Penitenciarul Găeşti au aici toate condiţiile. Imaginea puşcăriaşilor lipiţi cu nasul de zăbrele nu mai e de actualitate. Cel puţin nu la Găeşti, acolo unde deţinuţii au parte de tot confortul.
Gratiile au fost înlocuite cu geamuri mari, larg deschise, iar celulele sunt nişte camere cu două sau mai multe paturi suprapuse, care au baie proprie, cu toaleta separată de duş, apă caldă la orice oră, plasme, odorizante, aşternuturi curate.
”Eu, spre exemplu, stau cu încă doi colegi, dar sunt şi doar câte doi. Mă simt la puşcărie ca la pensiune, doar că nu sunt liber”, ne-a mărturisit Cosmin, 31 de ani, pe care l-am găsit citind o carte.
Tânărul a fost condamant la 5 ani şi 3 luni pentru fraudă informatică şi mai are de ispăşit încă 3 ani. Speră să iasă mai devreme, pentru că are un comportament ireproşabil şi munceşte la bucătăria penitenciarului.
O lună de lucru înseamnă şapte zile în minus de privare de libertate. Alţii au omorât, au tâlhărit, au furat arme, combustibil sau au dat spargeri în locuinţe.
Aţi spune că sunt infractori periculoşi şi că nu merită să ducă un trai bun în penitenciar. Dar nu oricine ajunge totuşi la o închisoare cu regim deschis, aşa cum este aceasta.
”Aici ajung treptat, de la regim închis, semi-deschis şi se consideră că sunt aproape reabilitaţi şi sunt gata să reintre în societate. În cazul în care încalcă regulile, sunt mutaţi la alte penitenciare cu regim semi-deschis, unde programul de plimbare e de o oră pe zi”, ne-a explicat directorul Stelică Prioteasa.
Aşa că nimeni nu doreşte să calce strâmb. Pentru ei acest loc înseamnă Raiul pe pământ.
”Avem terenuri de sport, mese de ping-pong, sală de fitness, parcuri, trei mese, vorbim zilnic la telefon sau pe skype cu familia. Am fost în multe închisori până am ajuns aici şi vă spun că nu se compară. E lux”, ne-a mărturisit Daniel, 39 de ani, închis 1 an şi 2 luni, pentru că nu a respectat un ordin de restricţie.
La Găeşti sunt 411 deţinuţi, iar la nivel naţional, 27.559. Statisticele arată că 40% din cei care se liberează recidivează şi ajung din nou în spatele gratiilor.