La Spitalul de la Lețcani s-a reparat instalația de încălzire. Pacienții nu mai sunt mutați
Surpriză la Spitalul modular de la Lețcani. Acesta nu se va mai închide, ultimii pacienți rămași aici, 13 bolnavi Covid internați în cele două secții de anestezie și terapie intensivă nu vor mai fi mutați. Motivul? Surprinzător, autoritățile din Iași au reușit să repare instalația de încălzire, iar în saloane nu mai este frig
Pacienții de la Spitalul Modular de la Lețcani vor rămâne internați și peste iarnă, deoarece sistemul de încălzire al unității medicale a fost reparat după peste un an de zile de când este defect. În prezent, la Lețcani funcționează doar două saloane de anestezie și terapie intensivă dar dacă va fi nevoie, se vor putea optimiza patru saloane ATI. Anunțul vine ca o surpriză, după ce, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, mai mulți pacienți au fost mutați în alte spitale, deoarece în containerele unității medicale de la Lețcani era foarte frig, odată cu scăderea temperaturii.
Ce spune directorul DSP Iași
”Spitalul modular de la Lețcani va funcționa o perioadă mai lungă de timp, deoarece s-a reușit repararea instalației de încălzire. Scopul funcționării acestuia este acela că vrem să degrevăm celelalte spitale de activitățile pentru pacienții covid și să creștem accesibilitatea pacienților non-Covid. Vor funcționa două saloane de anestezie și terapie intensivă sau chiar patru saloane ATI dacă va fi nevoie”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași pentur bzi.ro
Ce s-a întâmplat cu sistemul de încălzire al Spitalului mobil de la Lețcani
Potrivit sursei citate, sistemul de încălzire al spitalului de la Lețcani este compus din aparate de aer condiționat care nu făceau față temperaturilor scăzute, ajungându-se în octombrie, la 19 grade în saloane. Aceste aparate nu au fost niciodată adaptate pentru clima din România, ele fiind destinate în special pentru clădiri sau containere din zone calde, nu unde temperaturile sunt scăzute. Astfel, instalațiile nu au făcut față în perioada în care valorile din termometre au scăzut, iar bolnavii au fost în cele din urmă transferați în altă parte. Între timp, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, proprietarul spitalului, a încheiat un nou contract cu o firmă din Iași pentru reviziile necesare la instalațiile defecte. Astfel, Euronest îi va plăti 16.800 de lei (3.400 de euro) firmei Clima Therm Center SRL pentru reviziile la instalațiile de la spitalul mobil.
Informații despre Spitalul Mobil de la Lețcani
Spitalul mobil de la Lețcani a costat 13 milioane de euro și a fost achiziționat din Turcia de autoritățile din Iași și Neamț. În funcție de disponibilitățile tehnice și de asigurarea de personal de specialitate, Spitalul Mobil Lețcani poate crește gradual capacitatea ATI până la numărul maxim de 48 de paturi de acest tip. Proiectat să aibă 250 locuri, din care 40 la terapie intensivă, spitalul a avut probleme încă de la inaugurare. Spitalul a fost inițial dat spre folosință Spitalului de Boli Infecțioase Iași, în toamna anului 2020. A funcționat cinci luni, până când corpul de control al ministrului Sănătății a constatat 31 de nereguli grave. După ce în luna septembrie 2021 unitatea medicală a trecut la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pe 9 octombrie el a fost preluat de Ministerul Apărării.
Citiți și
Spitalul modular de la Lețcani se închide din nou. Unde vor fi mutați pacienții