La unii secetă, la alţii grindină

22 mai 2013 16:36   Național
Ultima actualizare:

Oamenii sunt disperaţi, deoarece au investit bani mulţi în culturi şi, acum, le văd cum se prăpădesc. În judeţul Mehedinţi, de pildă, n-a mai plouat de o lună, astfel că o mare parte din culturile de toamnă, dar şi cele de primăvară sunt afectate. „Chiar dacă vor mai veni ploi cred că 50% din producţia de anul acesta este afectată. Anul trecut am pierdut 13 miliarde de lei vechi, anul acesta pierderile vor fi duble", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi, Cornel Stroescu.

În Moldova, oamenii se confruntă cu alte fenomene extreme. Marţi seară, o rupere de nori a distrus zeci de hectare de culturi agricole. Grindina, vântul puternic şi ploaia torenţială au pus totul la pământ. Cele mai afectate sunt localităţile din nordul judeţului Iaşi. "Nu mai avem o frunză pe copaci, totul a fost distrus", a declarat, pentru bzi.ro, Constantin Grigoras, primarul comunei Coarnele Caprei.

Meteorologii au emis o avertizare de vreme severă valabilă până mâine dimineaţă, la ora 9.00. Astfel, la munte, în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării vor fi ploi torenţiale, căderi de grindină, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Mai multe