La «vânătoare» de nuci!

3 octombrie 2016 20:27   Național
Ultima actualizare:

Cu o prăjină, o găleată şi fluierând agale o melodie. Aşa şi-a făcut apariţia reporterul de la Click într-o livadă din comuna ilfoveană Găneasa. Nu este o zi de picnic sau admirat natura, omul a venit la program, la cules de nuci, pe bani.

”Fructele pe care o să le culegeţi astăzi sunt valută forte”, ne spune, pe post de încurajare, Mihai Mihalaşcu, şeful fermei în a cărei livadă ne-am tocmit zilieri. Motivul? După culegere, nucile sunt vândute, în funcţie de calitate, cu preţuri între 10 şi 15 lei kg. Îmbărbătaţi, zilierii pleacă la muncă. În faţă, Marian şi Gică, pe bancheta din spate îşi fac cu greu loc printre bidoane Mihai şi Cristina. Deasupra, în benă, Ion, Dan şi Adrian, adică reporterul Click!  Este componenţa ”comandoului” care la ora 8 trecut de fix s-a îmbarcat într-o bătrână Dacia Papuc şi a plecat să ”bată” nucii!

”Pune mâna, ţine prăjina şi menţine echilibru cu găleata”, se amuză unul dintre colegii de serviciu, iar ziaristul se trezeşte cu uneltele de muncă în braţe. ”Zdronc, zdronc” prin bălţi şi şleauri ne îndreptăm cale de vreo 15 minute printre rânduri nesfârşite de pomi fructiferi, meri, piersici şi caişi, către plantaţia de nuci. 

Locul de muncă este în Ferma Didactică a Universităţii Agronomice, punctul de lucru Găneasa-Moara Domnească. Alături de ceilalţi cinci zilieri, reporterul are program de cules fructe de opt ore, între orele 8.00 - 17.00, cu 60 de minute pauză de masă, iar recompensa este de 50 de lei plus mâncare. Culesul de nuci este, teoretic, floare la ureche: cu o bâtă lungă, dai în copac până cad toate nucile, apoi le aduni de jos în găleţi şi le duci la punctul stabilit pentru colectare. În practică, lucrurile nu stau chiar aşa. ”Dai în cerc, de la stânga la dreapta, astfel încât să nu dărâmi pomul, ci nucile!”, ne învaţă inginerul Marian Stoian.

Şi reporterul-culegător se pune pe treabă şi dă, şi dă, dar se pare că nu toată lumea este făcută pentru această meserie. După minute bune, rezultatul este o defrişare a copacului, iar fructele stau liniştite pe crăci. ”Nu aşa se face, uite aici”, începe să bată nucii o colegă de cules şi fructele cad ca ploaia de peste tot. Din toată livada se aud hăhăielile asistenţei şi senzaţia de “a intra în pământ” devine brusc pentru învăţăcel o nevoie fizică. După două ore, reporterul devenit culegător renunţă, căci strânsese doar un sfert de găleată, cu tot cu pământ şi coajă.

”Avem 5 hectare de nuci care sunt foarte importanţi pentru noi, deoarece aceste fructe au mare căutare. Dintre toţi pomii fructiferi, la ora actuală sunt cei mai căutaţi. Nucul rodeşte mult timp, este foarte rezistent, nu are prea multe boli, dăunători, iar o plantaţie o dată înfiinţată rezistă cam 35 de ani fără eforturi”, ne povesteşte Mihai Mihalaşcu, directorul fermei. Alte avantaje ale nucilor: nu necesită condiţii de păstrare complicate, rezistă mult timp dacă sunt păstrate bine, cam 6 luni.

Mai multe