Lana Marconi, diva filmului francez din anii `50, fiica neștiută a Regelui Carol al II-lea?

15 noiembrie 2019 13:43   Național
Ultima actualizare:

După cum aţi putut afla dintr-un alt articol din Click! despre fiii nerecunoscuți ai Regelui Carol al II-lea, cel supranumit „regele playboy” a avut o relație toridă cu oacheșa Mirella Marcovici, o tânără aspirantă la gloria scenei, originară din Piatra Neamț. În urma legăturii s-ar fi născut un băiat botezat Mirel.Și mai puțin cunoscută e ipoteza că cei doi ar fi avut și o fată, Ecaterina Ileana, care va deveni în anii `50, sub numele de Lana Marconi, o cunoscută actriță franceză de teatru și film.

Relaţia lui Carol al II-lea cu frumoasa Mirella Marcovici s-a soldat cu naşterea unui băiat, botezat Mirel, născut la 12 februarie 1923. El devenea astfel cel mai mic băiat al viitorului rege, completând lista ce îi mai avea pe Silviu, fiul din relaţia cu Maria Martini, Carol Mircea Lambrino, băiatul apărut în urma legăturii cu Zizi Lambrino, şi Mihai, singurul recunoscut oficial de Casa Regală, venit pe lume la începutul căsniciei lui Carol al II-lea cu prinţesa Elena a Greciei. Mai puţin clară este paternitatea unei fiice a Mirellei Marcovici, Ecaterina Ileana “Lana” Marconi, născută la 8 septembrie 1917, în Bucureşti. Lana Marconi a devenit o actriţă importantă în Franţa, în anii 50, acolo unde mama ei se stabilise după încheierea idilei cu viitorul Rege al României. Ileana „Lana” a fost căsătorită, timp de 12 ani, cu un faimos actor, dramaturg şi regizor francez, Sacha Guitry. A fost, de fapt, a cincea soție a celui considerat un „Orson Welles” francez și, totodată, un mare crai, căsătoria celor doi având loc în 1947. Diferența de vârstă dintre cei doi însurăței era de 32 de ani, mirele având 62 de ani în acel moment. Dar relația cu acesta i-a conferit Lanei un statut important în filmul și teatrul francez ale acelor ani, ea jucând în mai multe filme, regizate exclusiv de soțul ei, până la moartea acestuia, în 1957. Printre altele, poate nu întâmplător, Lana le-a interpretat pe contesa Maria Walewska, marea iubire a lui Napoleon, dar și pe Maria Antoaneta, tragica regină a Franței, decapitată în 1793, alături de soțul ei, Regele Ludovic al XVI-lea, după înlăturarea violentă a monarhiei de către Revoluția Franceză.

A fost măritată cu Sacha Guitry, un faimos actor și regizor francez

Dincolo de câteva obiecte cu stema regală pe ele, pe care Lana le-a păstrat cu sfinţenie toată viaţa, pe certificatul ei de deces, din 1990, scrie că este fiica Mirellei Marcovici. Pe de altă parte, Lana însăşi a insinuat în cartea ei de memorii, “Et Sacha vous est conté” (n.r. – “Şi vi s-a povestit despre Sacha”), că tatăl ei ar fi putut fi însuşi Carol al II-lea, aspect învăluit în ceaţă până în zilele noastre. După abdicarea din 6 septembrie 1940, Carol al II-lea avea să peregrineze prin lume, împreună cu marea iubire a vieţii lui, Elena Lupescu. Cei doi s-au stabilit, în 1948, la Estoril, în Portugalia, dar nu înainte de a se căsători, în iulie 1947, la Rio de Janeiro, în Brazilia. Carol a decedat la 4 aprilie 1953, în urma unui infarct, şi a fost înmormântat la Estoril, în necropola regilor Portugaliei. Elena Lupescu avea să mai trăiască până în 1977, murind la vârsta de 82 de ani. Rămășițele lor pământești au fost readuse între timp în România, la Curtea de Argeș, însă doar Carol al II-lea a fost reîngropat în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, în timp ce „Duduia”, așa cum i s-a spus Elenei Lupescu, își doarme somnul de veci într-o zonă mai îndepărtată și cu acces limitat din curtea mănăstirii Curtea de Argeș. La rândul ei, Lana Marconi și-a încheiat conturile cu viața la 8 decembrie 1990, la vârsta de 73 de ani, la Neuilly-sur-Seine, în Franța, fiind înmormântată în Cimitirul Monmartre din Paris, alături de cel care i-a fost soț.

Mai multe