Lângă Bucureşti se fabrică armament. În Măgurele s-a deschis o unitate care va produce sisteme de apărare

27 noiembrie 2018 17:51   Național
Ultima actualizare:

Elbit Systems a inaugurat marţi, 27 noiembrie, o unitate de 1.000 de metri pătraţi la 10 kilometri de centrul Capitalei. În ea se vor produce şi integra turele şi staţii de luptă necesare modernizării sistemului nostru de apărare învechit.

SUA şi Donald Trump ne-au “pus pistolul la tâmplă” şi ne-au obligat să ne respectăm în sfârşit promisiunea de a acorda Apărării celebrii 2% din PIB, pe care i-am promis. Culmea, la o zi după ce Rusia a mai agresat o dată Ucraina, iar în ţara vecină s-a introdus Legea Marţială, lângă Bucureşti s-a făcut un pas înainte în acest sens. Israelienii de la Elbit System au inaugurat o fabrică de armament, a patra a lor pe teritoriul ţării noastre, care va ajuta mult la dotarea şi modernizarea depăşitei noastre armate. MApN-ul nu va fi însă singurul client al fabricii de la Măgurele, Elbit urmând să şi exporte turelele şi staţiile de luptă făcute la noi. Un lucru îmbucurător este că toţi muncitorii şi tehnicienii sunt români, iar Elbit România a depăşit cifra de 500 de angajaţi.

“Era poate mai simplu să cumpărăm echipamentele respective din străinătate, gata făcute, dar nu era cel mai inteligent pe termen lung. Am deschis mai bine calea investiţiei spre producerea lor în România şi sperăm că cei 2% din PIB direcţionaţi către apărare să însemne ca cifră mai mult peste doi sau patru ani”, a declarat Gabriel Leş, noul ministru al Apărări. “Vrem să facem performanţă la Măgurele. Specialişii israelieni doar îi supraveghează temporar pe tehnicienii români care au făcut stagii de pregătire la Haifa. Tot ce am făcut în România a fost de la 0”, a declarat şi Yehuda Vered, directorul general al companiei.

Armată română cumpără de la Elbit din 1993

Elbit Systems a intrat pe piaţa din România imediat după Revoluţie, în 1993, şi de atunci a fost furnizorul principal în programele de modernizare ale armatei noastre. La Măgureşe israelienii mai deţin Simultec, o subsidiară care produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale. Tot de ei mai aparţin A/E Electronics, care produce și testează subansamble electronice cu destinație militară și civilă, şi Elmet, specializată în sisteme electromecanice, printre care și turele cu echipaj și telecomandate. Ultimele două sunt localizate la Bacău.

Mai multe