Lărgirea plajelor din Mamaia a dus la încă o problemă: zona sigură din apă s-a redus drastic. Sfaturile salvamarilor

16 iulie 2021 7:53   Național
Ultima actualizare:

Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa, atrage atenţia asupra faptului că zona sigură de îmbăiere nu mai este, ca până acum, la 100-150 de metri în larg.

După înnisipare, aceasta s-a redus în unele locuri la 40-50 de metri, apoi apa se adânceşte brusc.

„Faptul că adâncimea mării creşte după 40-70 de metri este periculos: în momentul în care valul se retrage, degajă o cantitate mare de apă şi este practic ca o ventuză. Chiar dacă eşti foarte bun înotător, este greu să te lupţi cu acel curent, care te trage în larg. Cei care nu ştiu să înoate sau copiii nesupravegheaţi pe plajă se expun unui mare pericol. Cei prinşi în apă sunt traşi foarte uşor în larg şi devin victime sigure”, explică salvatorul.

El arată şi cum trebuie să se comporte un turist prins într-o astfel de capcană: „Nu te pui contra curentului, pentru că te dovedeşte. Trebuie să te laşi purtat de el până când slăbeşte din putere şi apoi ieşi pe lateral. În acelaşi timp, poţi să faci semne după ajutor, eşti observat şi apoi salvat. Dacă te pui să te lupţi cu curentul, nu ai nici o şansă“, detaliază Gabriel Culea. 

El le transmite turiştilor care vor să înoate că o pot face, paralel cu malul, pe linia geamandurii. Salvatorul dă asigurări că zona sigură de îmbăiere se va mări în câţiva ani, aşa cum s-a întâmplat şi cu zona de sud a staţiunii Mamaia, unde plajele au fost lărgite în urmă cu patru-cinci ani. Până atunci, salvamarii şi-au luat măsuri suplimentare de intervenţie.

„Am primit două ATV-uri 6x6, dotate inclusiv cu un spaţiu unde să pui victima. Mai avem în dotare portavoce şi echipamente noi de salvare. Vom avea baze de salvamar şi de prim-ajutor pentru a se interveni cât mai rapid“, încheie Gabriel Culea.

Mai multe