Lărgirea plajelor din Mamaia, blocată de o posibilă descoperire arheologică. Autorităţile fac cercetări
Lărgirea plajelor, unul dintre cele mai mari proiecte pe care România le derulează, s-a blocat! Peste 840 de milioane de euro sunt alocate, în mare parte din fonduri europene, pentru ca litoralul să câştige circa 225 de hectare de plaje noi. Dar iată că ceva descoperiri arheologice au dat peste cap lucrarea!
Lucrările de lărgire a plajelor în zona Mamaia şi Mamaia Nord au început încă din toamna anului trecut. În trei luni de la începerea lucrărilor, în staţiunea Mamaia au apărut 30 de hectare de plaje noi, scrie adevarul.ro. Doar că, la mijlocul lunii februarie, DNA a început o investigaţie şi a blocat accesul navei de dragare într-un perimetru situat la aproximativ 2 mile de plaja Modern. Procurorii verifică modul în care s-a realizat cercetarea arheologică deoarece au descoperit posibile vestigii. Într-adevăr, platforma continentală a litoralului românesc a Mării Negre este, conform legii, monument istoric. În cazul perimetrului investigat, cercetarea şi descărcarea arheologică cădea în sarcina antreprenorului (olandezii de la firma Boskalis), spun cei de la Apele Române.
Cătălin Creţu, reprezentantul acestei companii, ne-a declarat doar că în momentul de faţă există „un perimetru restricţionat de lucru”. În acest perimetru, procurorii spun că ar fi descoperit împrăştiate, pe o suprafaţă de 20 de metri pătraţi, fragmente de lemn care probabil aparţin unei epave. În acest moment, specialiştii de la DJC Constanţa nu ştiu despre ce fragmente de lemn este vorba, nu ştiu cum au fost ele descoperite de procurori în larg şi nu ştiu modul în care au fost conservate aceste fragmente de la momentul găsirii lor. Desigur, acestea trebuie analizate şi trebuie văzut dacă sunt sau nu vestigii arheologice care ar fi trebuit evidenţiate în momentul cercetării arheologice.
Lucrările la tronsonul Mamaia au început în toamna anului 2020 şi se estima că se vor finaliza în luna aprilie 2021. Acesta implică lucrări de înnisipare a plajelor pe o lungime de 7.000 de metri, între hotel Sulina şi plaja Năvodari - Arena Regia. Reprezentanţii Apelor Române arată că dacă termenul de finalizare a lucrărilor de înnisipare pentru staţiunea Mamaia va fi amânat, „acest lucru ar atrage costuri suplimentare şi sancţiuni din partea UE. În plus, cei 129 de operatori de plajă pot fi şi ei afectaţi.”
Mamaia, fără chioşcuri. «Asta e staţiune turistică»
Vergil Chiţac, primarul municipiului Constanţa, de care aparţine şi staţiunea Mamaia, anunţă că turismul trebuie să se desfăşoare în mod civilizat în acest loc. „Ne obligă legea. Este o Hotărâre de Guvern care spune că în staţiuni nu se pot comercializa anumite tipuri de alimente. Nu se poate, pentru că acolo fac business operatori în turism care au hoteluri şi restaurante şi mi se pare o concurenţă neloială. Pe de altă parte, se umple Mamaia de gunoaie, ori asta este staţiune turistică. Acesta este doar un exemplu, dar sunt mult mai multe exemple. Încet-încet o să facem ca turismul să fie civilizat”, spune primarul.
Click! spune
După finalizarea întregului proiect se estimează că România va câştiga circa 226,12 hectare de plaje noi: Mamaia - 53 de hectare, Eforie - 33 de hectare, Costineşti - 16 hectare, Olimp – 32 de hectare, Neptun/Jupiter - 30 de hectare, Aurora/Venus/Balta Mangalia - 37 de hectare, Saturn/Mangalia - 20 de hectare, 2 Mai - 4,5 hectare şi Agigea - 6.300 de metri pătraţi.