Laura Codruţa Kovesi a câștigat la CEDO procesul intentat după revocarea din fruntea DNA

5 mai 2020 12:36   Național
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

În iulie 2018, Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA, după decizia Curții Constituționale a României.

”În hotărârea de astăzi a Camerei, în cazul Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat, în unanimitate, că a existat: o încălcare a articolului 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi o încălcare a articolului 10 (dreptul la libertatea de exprimare) din Convenţia Europeană. Cazul a vizat înlăturarea reclamantului, în calitate de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, înainte de sfârşitul celui de-al doilea mandat, în urma criticilor sale asupra reformelor legislative din zona corupţiei. Ea a susţinut că, de asemenea, că nu a putut să conteste această decizie în instanţă. Curtea a constatat, în special, că nu a existat nicio modalitate pentru reclamant de a formula o cerere în instanţă împotriva demiterii sale, întrucât o astfel de procedură ar fi putut doar să examineze aspectele formale din decretul prezidenţial pentru înlăturarea ei şi nu argumentul său de fond că a fost eliminată incorect pentru criticarea modificărilor legislative din sfera corupţiei”, se arată în comunicatul de presă emis de CEDO, publicat de news.ro.

Judecătorii consideră că dreptul la libertatea de exprimare i-a fost încălcat, iar în calitatea sa de procuror-şef al DNA era în sarcina sa să-şi exprime punctul de vedere cu privire la modificări legislative de larg interes.

Kovesi a făcut plângere la CEDO în decembrie 2018

“Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte revocarea din funcţia de procuror şef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunţată de Curtea Constituţională", transmitea Laura Codruța Kovesi.

Ea a atacat faptul că nu a avut calitatea de parte în conflictul constituţional soluţionat la CCR, că instanţa a hotărât revocarea sa, dar că nu a fost citată, nici n-a avut posibilitatea de a se apăra.

Mai multe