Le-a făcut şinşilelor încălzire în podea
În ograda lui Gheorghe Făşie, peste 200 de şinşile au parte de toată atenţia, indiferent că este zi sau noapte.În curtea lui Gheorghe Făşie, ferit de gălăgia cotidiană, se află un imobil ce aduce, la prima vedere, cu o casă de vacanţă.
Cu telefoanele oprite şi în paşi de pisică, pătrundem în interior. Este Casa Şinşilelor... Un habitat perfect pentru confortul acestor sensibile animăluţe.
„Am construit această clădire special pentru şinşile. Este utilată cu absolut tot ce trebuie, ventilaţie, centrală termică, încălzire în pardoseală, sistem de filtrare a apei", declară Gheorghe Făşie, de 45 ani. Ideea înfiinţării unei microferme de şinşile i-a venit în 2005, când a vizitat o crescătorie din Bacău.
Atras de simpaticele rozătoare, a achiziţionat două familii din Ungaria. S-a documentat meticulos în ceea ce priveşte activitatea de creştere, a vizitat mai multe ferme de specialitate şi s-a apucat de treabă. Între timp, a ajuns să deţină aproximativ 200 de exemplare de şinşila pe care le creşte doar din plăcere, fără să dorească să obţină profit de pe urma vânzării lor.
„Niciodată nu m-am gândit să mă îmbogăţesc de pe urma acestor animăluţe. Prefer să le ofer cadou persoanelor, care, într-adevăr, le iubesc. Mulţi prieteni de-ai mei au plecat de aici cu câte o familie de şinşila, dacă şi-au dorit acest lucru", spune, zâmbind, crescătorul.
Nu a făcut o afacere din simpaticele animăluţe
Deşi blănurile de şinşila se vând la preţuri de zeci de mii de euro, Gheorghe Făşie nu a făcut încă din această îndeletnicire o afacere. A investit mii de euro în hrană, instalaţii şi construcţie, dar nu regretă nimic.
„Nu sfătuiesc pe nimeni să crească şinşile, dacă nu le iubeşte cu adevărat. Au nevoie de foarte multă atenţie şi afecţiune. Dacă nu, se îmbolnăvesc şi pot chiar să moară", spune crescătorul.