Le-au luat-o casele la vale FOTO

2 martie 2015 21:33   Național
Ultima actualizare:

Peste 20 de localnici, femei, bărbaţi şi copii, din comuna buzoiană Bisoca au fost nevoiţi să doarmă pe la rude după ce locuinţele le-au fost distruse de masive alunecări de teren. Autorităţile au declarat stare de alertă pentru a-i putea evacua pe oameni.

Pe versantul unde sunt construite câteva zeci de gospodării din satul Lacurile, comuna Bisoca, au apărut falii şi cratere, iar întreaga suprafaţă de 3 kilometri pătraţi arată ca un aluat frământat. Fundaţiile caselor s-au scufundat, duşumelele s-au ridicat, iar zidurile clădirilor s-au năruit. În locuinţa familiei Neculai a năvălit un mal întreg de pământ, distrugând pereţii bucătăriei.

“Acum strângem şi plecăm la cantonul pădurarului, pentru că în căsuţa noastră nu se mai poate locui. Ieri a venit un mal de sus peste noi şi a distrus jumătate din bucătărie”, a declarat Elena Neculai pentru www.adevarul.ro. În sat e o agitaţie continuă. Ca să fie siguri că mai au din ce-şi construi case noi, oamenii s-au apucat deja să scoată ferestrele, uşile şi chiar acoperişurile. Sinistraţii sunt găzduiţi de rude şi vecini, însă pe viitor nu ştiu încotro s-o apuce. Necazul sătenilor care îşi scot de prin case bunurile i-a mobilizat pe localnici, care au sărit într-un gest de solidaritate să-şi ajute semenii la ananghie.

Pe locurile care încă mai sunt stabile sunt adunaţi saci cu haine, frigidere, maşini de spălat, televizoare, cam tot ce au strâns oamenii de-a lungul vieţii. Toţi îşi pun întrebarea de unde li se trage chinul pe care îl îndură acum. “Alunecarea de teren este la adâncime şi e posibil ca dedesubt să fie un strat de sare care traversează comuna şi probabil că pe roca de sare s-a infiltrat apă, iar terenul a luat-o la vale. Nu este exclus ca şi cutremurele din zonă, noi fiind aproape de Vrancea, să fi pus straturile de pământ în mişcare”, a declarat Gheorghe Beşliu, primarul comunei Bisoca. 

Mai bine moare decât să-şi părăsească locuinţa distrusă

O casă veche a fost distrusă în întregime, iar alte patru au fost evacuate după alunecările de teren de la Bumbești Pițic, judeţul Gorj. Terenul care a luat-o la vale a distrus și drumul sătesc, dar şi doi stâlpi de electricitate. 15 persoane, printre care și doi copii, au fost deja evacuate din satul Cârligei. Una dintre cele patru familii sinistrate a refuzat evacuarea și, de joi și până în prezent, a locuit tot acolo. Familia e compusă dintr-un bătrân trecut de 70 de ani, fiul său, soția sa și cele două fiice ale sale. Prefectul de Gorj a mers luni la fața locului și a reușit să convingă familia. Până la urmă, cei doi adulți și fiicele lor de șapte și trei ani au acceptat să se mute într-un modul, dar bătrânul refuză în continuare să-şi părăsească locuinţa. (Milena Dragomir)

Mai multe