Leacuri la-ndemână pentru mahmureală

2 ianuarie 2016 21:09   Național
Ultima actualizare:

Avem o mulţime de motive să ciocnim pahare, în această perioadă. A fost Revelionul, Sf. Vasile, urmează Boboteaza şi Sf. Ion. Prin urmare, şampania, ţuica fiartă şi vinul fiert sunt nelipsite de pe mesele românilor. Un singur lucru poate strica buna dispoziţie a petrecăreţilor – mahmureala de a doua zi. Iată cum o previi, dar şi cum scapi rapid de ea, cu remedii naturiste.

Să bei cu cap, fără să te-mbeţi, fără să-ţi fie rău a doua zi, este o adevărată artă. Una pe care trebuie să o cunoşti, dacă te hazardezi să practici acest „sport” şi eşti „începător”. Prima regulă este să nu bei pe stomacul gol, deoarece alcoolul va fi metabolizat rapid, ajunge instant în sânge şi ţi se urcă la cap. În plus, irită mucoasa gastrică, provocând greaţă şi vomă. „Mănâncă ceva înainte de a bea pentru a încetini absorbţia alcoolului în sânge. Cele mai indicate sunt alimentele grase şi carbohidraţii”, spune dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă. De asemenea, alternează mâncarea cu băutura pentru a avea în permanenţă ceva în stomac. O altă regulă este să nu combini într-un timp scurt mai multe tipuri de băutură şi, evident, să nu întreci măsura.

O noapte de distracţie stropită cu alcool nu rămâne fără urmări. Organismul tău va fi deshidratat şi aceasta e principala cauză a durerilor de cap, a senzaţiei de greaţă şi de gură uscată de a doua zi. Nu merge pe principiul „cui pe cui se scoate” şi să te dregi tot cu un păhărel, pentru că vei agrava situaţia. Poţi să te pui pe picioare cu anumite ceaiuri, fresh-uri de fructe şi mâncăruri uşoare.

Sari peste cafeaua de dimineaţă

Va deshidrata şi mai mult organismul. În schimb, alege să bei un ceai verde, foarte revigorant.Pe parcursul zilei, mai poţi bea ceai de rozmarin, care ajută organismul să metabolizeze mai bine alcoolul. Pentru durerea de cap, bea ceai de scoarţă de salcie, un înlocuitor natural al aspirinei. Ceaiul de ghimbir taie greaţa, cel de păpădie reface ficatul, iar cel de muşeţel calmează stomacul.

Un leac din bătrâni este zeama de varză, care reface flora intestinală, stimulează eliminarea toxinelor şi taie greaţa.Banana este un alt remediu celebru împotriva mahmurelii, mai ales dacă este amestecată cu lapte şi îndulcită cu miere.

Mai poţi bea limonade cu suc de portocale şi ghimbir ras, îndulcite cu miere. Acestea taie greaţa, iar fructoza conţinută ajută la procesarea alcoolului. Mierea reface rezervele de potasiu şi sodiu ale organismului, eliminând efectele mahmurelii.

Oricât de greu ţi-ar fi să te ridici din pat, fă un efort şi ieşi afară la aer curat. O plimbare scurtă prin parc sau chiar prin jurul blocului te poate scăpa de greaţă şi durere de cap.

Mai multe