Legea a fost promulgată de președintele Iohannis. Acești oameni nu pot fi obligați
Legea promulgată are ca obiect de reglementare modificarea art. 128 alin. (2) din Legea nr. 53/2003, în sensul includerii reprezentantului familiei monoparentale în categoriile de persoane care nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte. Cu alte cuvinte părintele dintr-o familie monoparentală nu poate fi obligat de către angajator să presteze ore de noapte.
Părintele unei familii monoparentale nu poate fi obligat la ture de noapte
„Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează, precum şi persoana singură din familia monoparentală nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte”, conform actului normativ promulgat de către şeful statului.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 30 aprilie, în calitate de for decizional, proiectul de lege, care are ca obiect de reglementare modificarea Codului Muncii, în sensul includerii reprezentantului familiei monoparentale în categoriile de persoane care nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte, transmite Agerpres.
Pentru siguranţa şi binele emoţional al copilului
Drept urmare, părinții singuri cu program de noapte și care nu au cu cine să-și lase copiii nu pot fi obligați să facă ture de noapte. Până acum, doar anumite categorii de persoane erau exceptate.
Senatoarea Silvia Dinică spune că a inițiat proiectul pentru siguranţa şi binele emoţional al copilului crescut de un singur părinte, care, adesea, se confruntă cu provocări financiare şi logistice majore, în încercarea de a-şi îndeplini rolul de părinte şi de a-şi asigura traiul zilnic.
Care ar fi motivele pentru care părintele singur nu ar trebui să fie obligat să lucreze în ture de noapte? Siguranţa copilului – care ar rămâne noaptea fie în grija unei persoane, fie singur în casă; în plus, oboseala părintelui care face ture de noapte l-ar împiedica să acorde copiilor suficientă atenţie şi îngrijire în timpul zilei.
Drepturi femeilor gravide în România
Femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii mai mici de cinci ani au prioritate la: casele de marcat, casieriile și ghişeele, „din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea”, potrivit unui proiect de lege adoptat în toamnă de Plenul Camerei Deputaţilor.
Totodată, ar trebui să existe afişe care să prevadă acordarea priorității categoriilor de persoane mai sus menționate, asta dacă nu există casierii, ghişee sau case de marcat speciale pentru ele.