Leul şi dobânzile ne scumpesc viaţa

14 noiembrie 2017 20:36   Național
Ultima actualizare:

Una caldă, una rece! Marţi, cursul leu-euro a pus frână după ce săptămâna trecută şi luni, inclusiv, a urcat îngrijorător. În schimb, românii cu credite sunt în suferinţă, pentru că dobânzile ROBOR au crescut iar.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,6482 lei/euro, 3,9671 lei/dolar şi 3,9876 lei/franc elveţian. Euro scade uşor, dar rămâne aproape de maximul istoric atins luni, 4,6495. Deprecierea accentuată a leului din ultima săptămână i-a băgat, însă, în sperieţi pe români, care se aşteaptă acum la preţuri majorate în toate domeniile. “Orice fluctuaţie în curs se vede în preţurile pentru bunurile de consum, în special pentru bunurile de bază, şi atunci evident că vom fi cu toţii afectaţi”, afirmă Andreea Gheorghe, specialist fiscal, citat de stirileprotv.ro.

  • Alimentele din import. Scăderea leului în faţa principalelor valute înseamnă scumpirea bunurilor importate, precum alimentele. De asemenea, înseamnă că românii vor plăti mai mult la ratele pentru creditele în euro, pentru chirii sau pentru abonamentele la telefonie, care sunt listate în euro de către companii. 
  • Carburanţii. De partea cealaltă, deprecierea în faţa dolarului se traduce prin scumpirea carburanţilor, deoarece cotaţiile internaţionale ale acestora depind de dolar şi de barilul de ţiţei, care este tranzacţionat tot în dolari. Deja, carburanţii s-au scumpit în România cu 20% în mai puţin de 5 luni.
  • Electronicele şi hainele. Concomitent, un dolar mai puternic înseamnă şi scumpirea electronicelor şi hainelor importate din Asia, acestea fiind tranzacţionate tot în dolari.
  • Ratele la creditele în valută. Şi nu în ultimul rând, cei care vor suferi de pe urma slăbirii leului vor fi românii cu credite în valută. De exemplu, la un credit de 50.000 euro pe o perioada de 30 de ani, rata lunară este de 258 de euro. Dacă luna trecută aveai de plată 1.183 de lei, luna aceasta vei avea de achitat la casieria băncii tale 1.200 de lei, cu 17 pâini mai mult.
  • Ratele la creditele în lei. Nici cei care au credite în lei nu pot răsufla uşuraţi, deoarece marţi a crescut din nou dobânda ROBOR. Astfel, ROBOR la 6 luni a crescut la 2,07%, iar indicele ROBOR la 3 luni a crescut până la 1,92%, noi recorduri ale ultimilor trei ani. 
Mai multe