Liber la restituirea taxelor auto! Cum îți poți recupera banii

4 ianuarie 2018 19:04   Național
Ultima actualizare:

Una caldă, alta rece, pentru șoferi, în 2018. Guvernul le pregătește o nouă serie de taxe și impozite, dar a dat deja undă verde la restituirea banilor tuturor celor care au achitat deja vechile forme ale ”birului” pe poluare.

Taxă de poluare, taxă specială sau timbrul de mediu, indiferent de denumire a însemnat același lucru: un ”bir” pe care șoferii au fost obligați să îl plătească ori de câte ori înmatriculau o mașină. Taxele au fost declarate ilegale de către organismele europene în mai multe rânduri, astfel că Guvernul neamului s-a văzut nevoit să restituie sumele până la ultimul leu. Normele de aplicare a legii care prevede restituirea taxelor auto au apărut deja în Monitorul Oficial, astfel că românii își pot recupera banii chiar de luna aceasta. Mare atenție, însă, termenul pentru depunerea dosarelor este 31 august, iar cine nu se încadrează rămâne ”pe afară”.

Potrivit avocatnet.ro, taxele auto plătite de români în trecut sunt restituite acum prin intermediul unei proceduri administrative noi. Proprietarii de mașini vor trebui să facă cerere până la finele lunii august pentru a putea primi înapoi banii achitați fie pentru taxa specială, fie pentru taxa pe poluare, fie pentru taxa pentru emisiile poluante sau pentru timbrul de mediu.

Cererile de restituire trebuie depuse la organele fiscale competente (structurile de specialitate din cadrul Fiscului cu atribuții de administrare a creanțelor fiscale, inclusiv unitățile subordonate lor) și trebuie însoțite (în original/copie) de documentul doveditor (dacă mai există) al taxei speciale, taxei pe poluare, taxei pentru emisiile poluante sau timbrului de mediu, respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plății. Pe lângă aceste documente, proprietarii de mașini trebuie să depună și copiile cărții de identitate a mașinii și certificatului de înmatriculare.

Restituirea sumelor se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, astfel:

pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018;

pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Dacă nu sunt de acord cu decizia emisă de organul fiscal privind restituirea banilor, contribuabilii pot să le conteste în 45 de zile de la comunicare. Mai departe, dacă nu sunt de acord nici cu soluționarea contestațiilor, cei interesați pot să intenteze acțiune în instanța de contencios administrativ.

Mai multe