Lider maghiar, urmărit penal pentru amenințare
DIICOT a început urmărirea penală in rem după declaraţii de la tribuna Consiliul Reprezentanților Unionali al UDMR din 13 decembrie. Primarul din Sfântu Gheorghe a spus că dacă premierul nu instruieşte prefectul de Covasna ”să îi lase în pace pe maghiari”, în secuime ”s-ar putea întâmpla ce a fost la Târgu Mureş în 1990”.
Urmărirea penală a fost declanșată luni, 15 decembrie, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare, a anunțat DIICOT. Procurorii s-au sesizat din oficiu în urma declarației făcute de edilul Antal Arpad Andras.
”Rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, premierul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. (…) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce a fost la Târgu Mureş în 1990”.
Declaraţii pe acelaşi subiect, inclusiv cu trimitere la evenimentele de la Târgu Mureş, a făcut presei, în 13 decembrie, şi vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, care a cerut Guvernului măsuri împotriva prefectului de Covasna, Marius Popica, după amenda dată filialei PCM.
”Este inadmisibil, ilegal şi caraghios, dacă n-ar fi tragic să se dea amenzi pentru cântarea imnului tuturor maghiarilor”, a declarat Laszlo.
Acesta a mai spus că solicită Guvernului să îi ceară lui Popica retragerea deciziei de amendare a filialei PCM Covasna.
Conflictul interetnic de la Târgu Mureș s-a concretizat în confruntările grave care au avut loc între 19 martie și 21 martie 1990.
În urma lor cinci oameni și-au pierdut viața, sute de oameni au fost brutalizați și răniți, iar conviețuirea interetnică a fost alterată considerabil pentru o perioadă de timp.