Lista măsurilor pentru noul an școlar. Autoritățile vor prezență fizică până la pragul de 6 la mie

20 august 2021 16:33   Național
Ultima actualizare:

Anul școlar 2021-2022 va începe luni, 13 septembrie, și se vrea a fi mult mai bun decât precedentul. Autoritățile s-au întrunit vineri și au luat o serie de măsuri care, deocamdată, nu sunt aprobate de CNSU.

Ca și anul trecut, școala începe când țara e „pe val” din punct de vedere pandemic. Al patrulea la număr, aflat sub imperiul unei tulpini mult mai agresive și mai contagioase. Totuși, motivele de îngrijorare nu sunt așa mari, cred autoritățile. Acum avem elevi și profesori vaccinați, am învățat mai multe despre COVID și știm să luăm măsuri. Vineri, premierul Florin Cîțu, miniștrii Educației, Sănătății, reprezentanți ai INSP, medicii Valeriu Gheorghiță și Raed Arafat s-au întrunit la Palatul Victoria pentru o ședință de lucru privind începerea școlilor. Au convenit asupra câtorva reguli, ce urmează să fie aprobate de CNSU.

Festivități „cât mai aproape de normal”, la 13 septembrie

În primul rând, toate școlile din România vor începe în format fizic și sperăm să rămână așa, pe cât posibil până la final. Autoritățile își doresc să nu le răpească elevilor emoția și bucuria primei zile de școală. Astfel, festivitățile de deschidere se vor organiza la exterior și vor fi „cât mai aproape de normalitate”. Vor avea o durată limitată la o oră – o oră și jumătate, iar în cadrul lor masca va fi obligatorie pentru toată lumea.

Școlile rămân deschise până la pragul de 6 la mie

Școlile și grădinițele vor rămâne deschise până la rata de infectare de 6 la mia de locuitori (nu de 3, cum era până acum). „Peste acest prag, vor apărea o serie de condiții, care nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie ca vorbim de elevi de peste 12 ani, fie ca vorbim de profesori. Dar vor fi beneficii pentru elevii și profesorii vaccinați”, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Predarea online și scenariile hibride sunt evitate pe cât posibil. Măsura este aspru criticată de medicul și cercetătorul Octavian Jurma: „De unde știm că decizia nu va fi un dezastru? Din faptul că premierul a anunțat măsurile începând cu «avem tot ce ne trebuie»? E, de fapt, recunoașterea unui eșec în pregătirea școlilor să funcționeze rezonabil și în regim online, în aceste luni de relaxare generală”.

Purtarea măștii, obligatorie la interior

Pe tot parcursul anului școlar, masca de protecție va fi obligatorie pentru profesorii, personal și pentru toți copiii de peste șase ani, în spații închise. La exterior, însă, nu va fi obligatorie.

S-au stabilit 3 scenarii

  • Scenariul verde: când incidența este de până în 6 la mie, toți elevii merg fizic la școală.
  • Scenariul galben: când incidența depășește 6 la mine, rămân deschise doar grădinițele și creșele, dar și clasele cu elevi de peste 12 ani care au fost vaccinați. „Clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinaţi, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a, vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi, în sensul în care să li se permită să vină la şcoală cu prezenţă fizică", a explicat ministrul.
  • Scenariul roșu: toată lumea trece în online.

Ce se întâmplă la apariția unui caz într-o clasă

În mod normal, la apariția unui caz de infectare într-o clasă, toată clasa intră în online. „Dacă toţi colegii vor accepta să fie testaţi, atunci şcoala ar putea să continue cu prezenţă fizică - ar putea, subliniez, nu este o decizie încă - pentru elevii care sunt vaccinaţi, cei nevaccinaţi urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru”, a mai spus Cîmpeanu.

Cu mască sau fără mască la orele de sport

Autoritățile responsabile recomandă ca orele de sport să se țină afară, în aer liber, unde masca nu e obligatorie. De principiu, la interior, se poate sta fără mască doar dacă incidența e de până în 2/mie. „Peste această rată, orele să se țină afară, în spaţiile libere sau, dacă nu se pot efectua din motive meteo, spre exemplu, atunci şi să fie înlocuite aceste activităţi sportive”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Profesorii nevaccinați, care refuză testarea nu vor mai putea preda

Profesorii care nu au trecut prin boală, nu s-au vaccinat și nici nu vor să se testeze nu vor mai putea preda fizic, atunci când incidența cazurilor din localitate depășește 6 la mine. „Vorbim de acces nediscriminatoriu până în pragul de 6 la mine. Peste acest prag, vor trebui să se testeze la fiecare 72 de ore, testarea fiind asigurată de DSP. Dacă nici nu doresc să fie testați, va trebui să nu mai oferim posibilitatea de predare fizică acelor colegi”, a precizat ministrul Educației. „Nu concediați. Dar să se odihnească puțin până la coborârea ratei de incidență sub 6”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Mai multe