Litoralul românesc se tot mărește. După plajele din Mamaia, urmează Eforie și Tuzla
După reabilitarea plajei din stațiunea Mamaia, autoritățile anunță că alte 50 de hectare de nisip vor fi puse la dispoziția turiștilor. De această dată este vorba despre lățirea plajelor din Eforie și Tuzla.
Pe o porţiune care se întinde pe 5,7 kilometri, între Portul Belona din Eforie şi comuna Tuzla, compania care se ocupă de acest proiect construieşte şapte diguri, din care şase vor fi conectate cu ţărmul, iar unul va rămâne paralel cu acesta, pentru a crea o zonă de protecţie a biodiversităţii. Vor fi extrași 4,5 milioane de metri cubi de nisip pentru înnisiparea artificială şi asigurarea stabilităţii plajei şi a terenurilor adiacente, ameninţate de eroziunea vizibilă chiar şu cu ochiul liber, potrivit Adevărul.ro.
Cum este plaja din Mamaia și ce nemulțumiri a adus
Plaja din nordul stațiunii Mamaia măsoară, nu mai puțin de 110 metri, pe o porțiune de 7 kilometri. Nisipul descărcat a fost adus din larg, imediat ce a fost extras de pe fundul mării cu ajutorul unei pompe speciale. Nu mai puțin de 10.000 de metri cubi de nisip au ajuns de pe fundul mării, pe plajă.
Reabilitarea plajei din Mamaia naşte controverse în rândul turiştilor. Oamenii sunt nemulţumiţi că nisipul nu mai este fin ca altădată, plaja este prea lungă, iar apa devine brusc adâncă după cel mult 20 de metri de mal. În plus, salvamarii antenţionează că anul acesta turiştii trebuie să îi asculte şi să nu depăsească geamandura, deoarece îşi riscă viaţa, conform Digi 24.
Și în cazul unor urgențe, timpul în care ajung salvatorii, ar fi mai mare. Însă, salvamarii au promis că îi vor sprijini pe medici să ajungă mai repede la mal în cazul în care o persoană este scoasă din apă şi are nevoie de prim ajutor. Aceștia au promis că îi vor transporta pe medici cu un ATV. Drumul de la faleză până la malul apei se parcurge pe jos în aproximativ 5 minute, iar cu un ATV - în 58 de secunde.
Specialiştii de la Apele Române au transmis că, în doi ani, nisipul va fi mai fin, iar apa nu va mai fi atât de adâncă, fenomen care se va produce natural. Până atunci, însă, şi turiştii şi autorităţile trebuie să se acomodeze cu noul profil al plajei din Mamaia.
Autoritățile transmit că, până în 2023, vor fi lățite aproape toate plajele de pe litoralul românesc, vor fi construite diguri, astfel va fi protejată zona de litoral, locuințele, structurile hoteliere și nu în ultimul rând biodiversitatea marină. La final, ţara noastră va câştiga în total 240 de hectare de teren nou, iar plajele româneşti vor fi cele mai largi dintre toate ţările riverane Mării Negre: Bulgaria, Georgia, Rusia, Ucraina și Turcia.
Citește și:
Turiștii au lăsat plajele lărgite din Mamaia pentru nisipul de la Năvodari