LIVE Papa Francisc, tur de forță în a doua zi în România. După Șumuleu, a ajuns și la Iași

1 iunie 2019 12:12   Național
Ultima actualizare:

Papa Francisc a ajuns cu papamobilul construit de uzina Dacia la Şumuleu Ciuc, unde 100.000 de pelerini din întrega lume s-au strâns pentru a participa sâmbătă, 1 iunie, la Sfânta Liturghie oficiată de Sancitatea Sa la sanctuarul marian, considerat locul în care anual se desfăşoară cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est. După această zivită plină de însemnătate, Sanctitatea Sa a ajuns și la Iași.

UPDATE 19:10: Papa a ajuns la Aeroportul din Iași și s-a urcat în avionul care îl duce la București.

UPDATE 18:57: Papa Francisc și-a încheiat discursul în fața pelerinilor adunați la Iași. Peste 140.000 de oameni s-au adunat să-l salute pe Suveranul Pontif. Acesta sărutat pe frunte și a binecuvântat mai mulți copii bolnavi.

UPDATE 16:15: Papa vizitează astăzi și Iașiul, unde este așteptat 70.000 de persoane și unde se va întâlni cu mai mulți tineri. Ploaia s-a oprit în oraș chiar înainte de sosirea Suveranului Pontif.

Update 14.20: Înainte de a părăsi Şumuleu CIuc, Papa Francisc a dăruit Sanctuarului marian Trandafirul de aur. Suveranul Pontif a aşezat trandafirul la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Trandafirul dăruit de Sfântul Părinte este din argint 925 placat cu aur de 24 kt (tulpina şi frunzele), aşezat într-o vază de argint cu stema papală realizată în aur. Cele două flori sunt din chihlimbar, iar suportul trandafirului este din marmură roz, conform descrierii Vatican News, relatează news.ro. În actualul pontificat, Papa Francisc a mai oferit doar patru trandafiri unor sanctuare din Mexic, Polonia, Portugalia şi Brazilia, toate fiind închinate Fecioarei Maria. 

Trandafirul de aur este o distincţie care se oferă, din secolul al XI-lea, bisericilor, regilor sau reginelor, locurilor de pelerinaj în semn de recunoaştere a serviciilor aduse Bisericii Catolice. 

Update 13.00: Papa Francis a transmis un mesaj de unitate şi a subliniat faptul că nu trebuie ca evenimentele din trecut să influneţeze fraternitatea dintre popare. "Pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii", a afirmat Sanctitatea sa.

"Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă. A peregrina înseamnă a ne simţi chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi diferenţe în noi oportunităţi de comuniune", a spus Papa Francisc.

"A peregrina înseamnă a crede în Domnul care vine şi care este în mijlocul nostru, promovând şi încurajând solidaritatea, fraternitatea, dorinţa de bine, de adevăr şi de dreptate", a continuat Papa Francisc.

Update 11.40: Papa Francisc susţine Sfânta Liturghie de la Şumuleu Ciuc în limba italiană. Are loc o premieră, căci pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial a fost scoasă din biserică statuia Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. La slujba care a început în jurul orei 11.30 participă atât premierul României, Viorica Dăncilă, cât şi alţi membrii ai Guvernului.

Peste 84.000 de pelerini sunt prezente la Şumuleu Ciuc, potrivit estimării autorităţilor. Numărul acestora ar putea să crească în orele următoare, ajungând la 100.000 de mii, căci acesta este numărul total de persoane care s-au înregistrat pe platforma online deciată acestui eveniment istoric. Conform Digi24, printre pelerinii care vor asculta Liturghia se va număra şi preşedintele Ungariei. La slujba de la Şumuleu Ciuc va asista şi premierul României, Viorica Dăncilă.

Liturghiile şi cântecele recitate pe parcursul ceremoniei vor fi în  limbile latină, maghiară şi română. În plus, a fost editat un caiet care cuprinde aceste rugăciuni, respectiv traducerile în limbile respective ale cântecelor, iar răspunsurile la textele oficiale în limba latină, în care se va ţine slujba, „vor fi pe limba poporului”, respectiv fiecare dintre credincioşi va răspunde în limba sa, relatează digi24.

Pregătirile pentru vizita papală la Şumuleu Ciuc au fost unele minuţioase, altarul din şaua muntelui Şumuleu fiind renovat, extins şi modernizat pentru a se îndeplini cerinţele unui eveniment de asemena anvergură. Mai mult decât atât, în zonă a fost construită o linie electrică şi au fost amenajate mai multe căi de acces pentru ca pelerinii să poată ajunge uşor la locul în care ceremonia se va desfăşura.

Citeşte şi 

Cum s-a îmbrăcat Viorica Dăncilă la întâlnirea cu Papa Francisc. De ce și-a acoperit capul

Cine a creat rochia purtată de Carmen Iohannis la întâlnirea cu Papa. Mesajul ascuns

Mai multe