Liviu Popescu, mutilat în incendiul de la Colectiv: ”S-au împlinit 5 ani de chinuri și traume sufletești”

30 octombrie 2020 13:40   Național
Ultima actualizare:

186 de răniți, 64 de morți, dintre care 26 în incinta clubului, și o sinucidere. Așa arată bilanțul victimilor de la Colectiv! Liviu Popescu a scăpat cu viață, dar cu multe traume fizice și sufletești.

A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989. Iar multele victime care au supraviețuit în anii ce au urmat de după Colectiv stau mărturie.

Trupurile lor poartă și acum urmele flăcărilor. Însă sufletele lor sunt cele mai rănite.

Unii dintre ei se chinuie și acum prin spitale. Au trecut prin zeci de operații, după e bunul Dumnnezeu i-a scos din ghearele morții.

Liviu Popescu este unna dintre victimele supraviețuitoare, dar extrem de chinute.

”35% suprafață arsă, Spitalul de Arși, transfer la Viena, o săptămână de comă, 4 ani de reparații. 248 de zile de internare, 14 intervenții chirugicale cu anestezie generală, 10 au presupus corecții chirurgicale, prelevare de piele și transplant. Cu toate acestea, în decembrie 2019, domnul judecător Bălănescu a considerat cazul meu pe treapta cea mai de jos a gravității. Acum se judecă apelul și sper să mi se facă dreptate! Se împlinesc 5 ani! 5 ani de chinuri fizice și traume sufletești. 5 ani în care România a bătut pasul pe loc în ceea ce privește arșii și securitatea la incendiu. Încă sper că lucrurile se vor schimba! Din păcate, pentru cele 65 de suflete plecate mult prea devreme nu se mai poate face nimic. Mi-e dor de tine, Leo! Multă putere familiilor și supraviețuitorilor în această perioadă!”, a scris Liviu pe pagina sa de Facebook.

Acum, are 34 de ani și speră la o viață normală.  

Premierul și primarul sectorului 4 au demisionat la câteva zile după tragedia din Colectiv

Incendiul din Clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, aflat într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.

Conform datelor existente, focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii.

Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert.

Amploarea evenimentului a determinat Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul a decretat trei zile de doliu național.

Ca urmare a protestelor masive care au urmat incendiului, pe 4 noiembrie 2015, au demisionat Victor Ponta, împreună cu guvernul său, și primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/asociatia-colectiv-la-5-ani-de-la-colectiv-comemoram-cu-piedone-primar-de-ce-vinovatii

https://www.click.ro/news/national/imagini-terifiante-cu-ultimele-clipe-din-clubul-colectiv-video-care-va-poate-afecta

Mai multe