Locuieşti la bloc? Trebuie să te înscrii în cartea de imobil
Dacă locuieşti la bloc sau eşti proprietarul unui imobil cu destinaţie de locuinţă, eşti obligat să te înscrii în cartea de imobil pentru a putea fi luat în evidenţă. Specialistul Click!, Mihai Mereuţă, ne spune ce este cartea de imobil şi care sunt obligaţiile locatarilor.
Cartea de imobil pentru imobilele cu destinaţie de locuinţă este documentul de evidenţă în care se înscriu datele persoanelor care locuiesc în imobilele respective.
Evidenţa locatarilor prin cartea de imobil se ţine în următoarele categorii de imobile: cele destinate cazării în comun şi cele care servesc total sau parţial ca locuinţă.
Asociaţia de proprietari este responsabila cărţii de imobil
Cartea de imobil se întocmeşte şi se actualizează de către o persoană anume desemnată, cu acordul acesteia, de către proprietarul imobilului sau de asociaţia de proprietari.
În cazul asociaţiei de proprietari, responsabilul este, de obicei, administratorul sau un membru al comitetului executiv al asociaţiei.
Responsabilul cărţii de imobil are obligaţia să înscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliază sau au reşedinţa în imobilul respectiv şi să prezinte cartea de imobil la cerere, poliţiştilor sau lucrătorilor serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor.
Ce informaţii personale conţine?
Cartea de imobil se întocmeşte într-un singur exemplar care se păstrează la responsabilul cărţii de imobil.
Cartea de imobil pentru imobilele cu destinaţie de locuinţă se întocmeşte pentru fiecare apartament în parte.
Aceasta conţine informaţii privind:
- numele de familie şi prenumele completate cu litere de tipar;- actul de identitate;- data mutării în imobil şi felul adresei ( de domiciliu sau de reşedinţă);- domiciliul persoanei înscris în cartea de identitate;- data plecării din imobil.