Locul în care se face cel mai bun usturoi din România

24 aprilie 2017 8:45   Național
Ultima actualizare:

O comună din judeţul Botoşani şi-a câştigat în timp renumele de „patria usturoiului“ datorită calităţilor deosebite şi gustului unic pe care îl are planta aromatică cultivată de peste 40% din localnici.

Orice călător care străbate drumul european E 58, arteră rutieră ce face legătura între Iaşi şi municipiul Botoşani, nu are cum să nu observe odată ce intră în comuna Copălău, specificul local.

De-o parte şi de alta a drumului, aproape în faţa fiecărei case, se află tarabe improvizate cu sute de ”funii” de usturoi scoase la vânzare, scrie adevarul.ro. Fiecărui potenţial client, care opreşte în faţa standurilor, localnicii îi laudă marfa şi îi anunţă că tocmai au păşit în ”ţara usturoiului”. Oamenii locului trăiesc de pe urma culturilor cu usturoi de sute de ani.

Este cea mai profitabilă afacere agricolă din zonă şi un adevărat brand pentru judeţul Botoşani. Usturoiul de la Copălău este considerat unicat în Europa, iar autorităţile agricole judeţe se pregătesc să-l transforme în marcă înregistrată la nivelul Uniunii Europene, scrie adevarul.ro.

Cultivarea usturoiului la Copălău este o adevărată tradiţie în rândul localnicilor. Zeci de hectare sunt acoperite cu această plantă iar aproape jumătate din sat cultivă usturoi pe suprafeţe mai mici sau mai mari, în funcţie de moştenirea rămasă de la generaţiile anterioare.

Localnicii spun că planta lor se deosebeşte radical de usturoiul din import, cu dimensiuni apreciabile şi perfect din punct de vedere al formei, dar fără gustul aparte. La gust, cel de Copălău, este 100% natural, e aromat şi plăcut, nu-ţi arde stomacul și are calităţi medicinale. Este numit „antibioticul natural”. Aşa se laudă localnicii.

Mai multe