Locul unde frunzele moarte prind viaţă

20 noiembrie 2014 23:49   Național
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de oameni împânzesc zilnic străzile Capitalei sau aleile parcurilor pentru a strânge frunzele căzute. Reporterii Click au aflat ce se întâmplă cu acestea după ce sunt adunate.

Pe strada Drumul Cooperativei din sectorul 5 al Capitalei este cel mai mare “cimitir de frunze”. Aici, zilnic, maşinile firmelor de salubrizare sau cele ale Primăriei Capitalei aduc frunze strânse din sectoarele 1 şi 5 şi din toate parcurile oraşului.

În medie cam 10 maşini de gunoi pline cu frunze intră pe poartă şi îşi descarcă marfa în zone speciale. “Frunzele sunt strânse de salariaţii care se ocupă de curăţenia stradală sau de cei de la parcuri. Sunt lăsate cam doi ani până se descompun. Sunt tasate cu maşini speciale şi amestecate cu pământ.

Rezultă un compost care este folosit pe post de pământ de flori”, ne-a povestit Vasile Burgui de la firma de salubrizare Romprest.

În schimb crengile căzute din copaci, sau cele rezultate din toaletare sunt duse peste drum, unde există un utilaj care le malaxează şi le transformă într-o pastă, care e folosită la diverse obiecte. 

Mai multe