«Lucan amână operaţia băiatului meu. I-am dat 4.000 de lei degeaba»

2 ianuarie 2018 21:20   Național
Ultima actualizare:

Andrei Maliţa are trei ani şi jumătate, este din Hidişel, judeţul Bihor, şi suferă de hidronefroză la rinichiul drept. Cu doi ani în urmă, pe 20 noiembrie 2015, el a fost dus pentru prima dată la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj.

„Acum doi ani am ajuns la domnul Mihai Lucan. Andrei avea hidronefroză de gradul 4 la rinichiul drept şi trebuia să fie operat cât mai repede. Dar nu s-a întâmplat aşa”, a povestit mama lui Andrei, Larisa Maliţa, pentru adevarul.ro. Timp de două săptămâni, Andrei a fost internat la institut, dar medicul Lucan nu-şi făcea timp să discute despre starea micuţului pacient.

„Domnul Lucan îmi vorbea foarte urât, mă repezea şi nu stătea să-mi explice care e situaţia lui Andrei. Nu se obosea nici să-mi spună când îl va opera, eram doar amânată”, a explicat Larisa Maliţa. „I-am dat domnului Lucan un plic cu 4.000 de lei şi de atunci a fost ceva mai atent, în sensul că uneori îmi mai răspundea la întrebări şi i-a făcut copilului ureteroscopie cutanată (n.r. - introducerea unui endoscop în ureteră). Andrei a mai rămas o săptămână la institut, apoi a fost externat”.

Aşa cum stabilise chirurgul, Larisa Maliţa a revenit cu băieţelul la institut după două săptămâni, pentru ca lui Andrei să-i fie scoasă sonda. „Nu mi-a venit să cred când a spus că nu ştie cine suntem, deşi i-am arătat actele din spital. Apoi mi-a spus să revin cu copilul peste şase luni. Am revenit la data la care ne-a spus el, dar ne-a refuzat din nou. De atunci, într-un an şi jumătate, am mai fost de cinci sau şase ori la el, dar tot fără niciun rezultat”, povesteşte mama. Starea lui Andrei s-a înrăutăţit, s-a îngrăşat cu 12 kilograme din cauza bolii, iar durerile au devenit tot mai mari.

„Am decis să merg şi la alţi medici urologi. Şi ei mi-au spus că e refăcut şi că ar trebui operat, însă nimeni nu-şi asuma asta. Mi-au zis că doar domnul Lucan ştie exact ce i-a făcut lui Andrei şi că tot el trebuie să-l opereze”, a rememorat Larisa Maliţa. Femeia spune că a ajuns la capătul răbdării şi că s-a decis să apeleze la justiţie.

Mai multe