Lucruri neștiute despre Moș Nicolae
5 decembrie 2015 23:15
Național
Ultima actualizare:
În fiecare an, noaptea de sâmbătă (5 decembrie) spre duminică (6 decembrie) copiii așteaptă, nerăbdători, ca moș Nicolae să treacă pe la ghetuțele lor bine lustruite și să le lase diverse cadouri. Pe de altă parte, adulții credincioși îl omagiază pe Sfântul Nicolae și își aduc urări de bine și de sănătate.
Cu toate acestea, puține lucruri sunt cunoscute despre cel care a dat numele unei sărbători îmbucurătoare. Sfântul Nicolae și-a dedicat viața ocrotirii copiilor săraci, însă, de-a lungul vieții de arhiepiscop, multe lucruri inedite i s-au întâmplat, potrivit clickpentrufemei.ro.
Iată câteva detalii neștiute din viața lui Moș Nicolae
- Sfântul Nicolae a fost închis zece ani pentru credința lui, opunându-se împăratului Dioclețian care ceruse să fie venerat ca un zeu.
- Sfântul Ierarh Nicolae a fost eliberat din închisoare de către Împăratul Constantin cel Mare.
- A participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, unde a combătut erezia lui Arie, care susținea că Iisus este doar un om cu puteri supranaturale.
- La sinod, Sfântul Nicolae l-a pălmuit pe Arie, revoltat de lipsa lui de credință.
- Obiceiul ca cei neascultători să primească o nuielușă în ziua de Moș Nicolae se trage din severitatea lui.
- Sfântul Nicolae a aflat că un tată voia să pună capăt zilelor fiicelor lui, dar și lui însuși, pentru că nu le putea mărita din cauza sărăciei; Sfântul a dus fiecărei fete câte o punguță cu galbeni, pe care a aruncat-o pe geam, făcând ca banii să se împrăștie în încălțămintea lor. Așa a luat naștere obiceiul darurilor aduse în pantofi.
- Când părinții lui au trecut în neființă, a împărțit averea moștenită la săraci.
Moş Nicolae a intrat în tradiţia românească
- Mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae este păstrată la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din centrul Bucureștiului.
- În tradiția populară, Moş Nicolae este întruchipat ca un moș cu barbă albă, călare pe un cal alb, care anunță îmbătrânirea anului.
- Mai este numit și Sân’ Nicoară, după grecescul nikao, care înseamnă „a învinge”.
- Când se afla în drum spre Palestina, Moş Nicolae a oprit o furtună dezlănțuită pe mare, salvând un corăbier de la înec.
- Moaștele lui se află la Biserica San Nicola din Bari, Italia, încă din anul 1087, când cetatea Mira a fost invadată de ismailiteni; în acea perioadă, Sfântul Nicolae i s-a arătat unui preot din Bari, cerându-i să-i fie mutate moaștele.