Ludovic Orban, achitat în dosarul care i-a blocat candidatura la Primăria Capitalei
Lovitură de teatru. Fostul deputat Ludovic Orban a fost achitat marţi, de instanţa supremă, în dosarul în care procurorii DNA l-au acuzat că și-a folosit influența pentru a obține foloase necuvenite. Concret, în calitate de candidat PNL la Primăria Bucureşti, ar fi cerut în primăvara anului trecut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Potrivit news.ro, banii urmau să fie folosiți pentru susţinerea campaniei electorale din vara anului trecut. Decizia nu este definitivă
Din completul de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doi magistrați au decis achitarea lui Orban pentru fapta de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, iar al treilea a avut o opinie separată. Acesta din urmă a dispus condamnarea la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei şi un termen de supraveghere de doi ani.
Decizia poate fi contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va da o hotărâre definitivă în acest dosar.
Ludovic Orban a susţinut că nu este vinovat şi că vrea să i se facă dreptate, iar cu mâna pe Biblie a spus că nu a vrut să beneficieze de o finanţare ilegală.
Fostul deputat Ludovic Orban a fost trimis în judecată în 17 mai 2016, de procurorii DNA, care l-au acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a obţine foloase necuvenite.
În 11 aprilie 2016, ziua în care a fost pus sub control judiciar, Orban a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, el rămânând deputat până la încheierea mandatului, în decembrie.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, l-a denunţat pe Ludovic Orban la DNA, apoi l-a înregistrat din proprie iniţiativă şi a dus înregistrările la procurori pentru susţinerea afirmaţiilor sale.
Urdăreanu este judecat, din decembrie 2015, în dosarul în care este acuzat şi primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, pentru fapte de corupţie privind un contract de management al traficului în Iaşi, în valoare de aproape 70 de milioane de lei, atribuit asocierii UTI - SC Information Business Consulting SRL în schimbul a 10 la sută din valoarea contractului.
După ce a fost pus sub acuzare de către procurorii DNA, Tiberiu Urdăreanu a colaborat cu anchetatorii, în speranţa că va primi o pedeapsă mai mică.