«M-a muşcat căpuşa când am fost la ţară»

11 mai 2012 16:14   Național
Ultima actualizare:

Forfotă mare la camerele de gardă ale Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", din Capitală. Numărul bucureştenilor înţepaţi de căpuşe înregistrează o creştere alarmantă. Dacă în luna aprilie au fost înregistrate 517 cazuri, în prima săptămână a lunii mai, 404 persoane au ajuns la spital muşcate de aceste insecte.

După grătarul de la iarbă verde, de 1 Mai, bucureştenii au făcut cozi la spital. Doctorii au fost nevoiţi să trateze şi o sută de persoane într-o singură zi, adulţi şi copii.

Temutei insecte i-a căzut victimă şi o tânără, care şi-a scos-o singură din piele. „Acum două săptămâni, m-a înţepat, la ţară la bunici. Am scos-o imediat şi am dezinfectat locul", ne-a spus Andreea Băeşu, la poarta spitatului.

Tânăra e din sectorul 3, aşa că a fost trimisă la spitalul "Victor Babeş", pentru tratament.

Nici Alexandru Uţă, un tâmplar bucureştean, nu a scăpat de înţepătura căpuşei. Bărbatul l-a vizitat de curând pe tatăl său, la ţară. El bănuieşte că oile acestuia sunt purtătoare de paraziţi. A mers la spital să îi fie scoasă, iar acum se tratează cu pastile. După o lună, va face din nou analize.

«Ne aşteptăm la înmulţirea cazurilor» Dr. Sorin Petrea, director medical la Institutul "Matei Balş"

„Ne aşteptăm la înmulţirea cazurilor, luna aceasta, mai ales că este sezonul căpuşelor. Prezenţa la medicul de familie sau la un spital de boli infecţiose este obligatorie, indiferent dacă s-a scos sau nu căpuşa", ne-a declarat directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", dr. Sorin Petrea.

Potrivit statisticilor Institutului, după minivacanţa de 1 Mai, mai precis în data de 2 mai, la camera de gardă a spitalului s-a înregistrat un vârf al numărului de cazuri. Astfel, într-o singură zi, medicii s-au confruntat cu 108 cazuri de persoane înţepate de căpuşe.

Dr. Petrea ne-a mai spus că doar 10% din căpuşe sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia burgdorferi, care provoacă borelioza (Lyme), afecţiunea de care suferă Şerban Ionescu. Doctorul a mai precizat că animalele de companie trebuie verificate permanent de căpuşe.

Mai multe