«M-am vaccinat degeaba. Sunt răcit de o lună»

17 ianuarie 2012 17:40   Național
Ultima actualizare:

A crezut că dacă se vaccinează împotriva gripei, toată iarna va fi sănătos. Ei bine, lucrurile nu au stat deloc aşa. Un bucureştean se luptă, de o lună, cu o răceală care nu-i mai dă pace. Semnele de îmbolnăvire au început să apară la scurt timp după ce a fost injectat cu Cantgrip.

Tuşeşte, îi curge nasul şi ochii abia îi mai poate ţine deschişi. S-a doctoricit cu fel de fel de medicamente şi ceaiuri, dar de răceală tot nu a scăpat. Daniel Enache are 26 de ani şi s-a vaccinat împotriva gripei la începutul lunii decembrie cu Cantgrip, serul scos din laboratorul Institutului Cantacuzino.

„Este a doua oară când mă vaccinez, însă probleme ca acum nu am avut niciodată. La câteva zile după imunizare, m-am simţit foarte rău. Am avut frisoane, febră, dar am pus totul pe seama reacţiei adverse. Din păcate, semnele răcelii s-au acutizat", s-a plâns tânărul. Medicii spun, totuşi, că nu Cantgrip este vinovat de boala bucureşteanului.

Cantgrip ar trebui să ofere protecţie împotriva a trei tulpini de virus: două tulpini de virus A (H1N1 şi H3N2) şi una de virus B

„Vaccinul antigripal nu te fereşte decât de anumite tulpini de gripă, nu şi de răceală. Cei care s-au vaccinat cu Cantgrip nu vor păţi nimic, cel mult nu sunt imunizaţi", ne-a explicat Doina Mihăilă, preşedintele Patronatul Medicilor de Familie din România.

Până la 1 noiembrie 2011, atunci când a început campania de vaccinare, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au trimis un milion de doze de Cantgrip la cabinetele medicilor de familie din ţară. Luni, însă, au hotărât să le retragă pe cele rămase: în jur de 350.000, din cauză că s-a constatat că aveau o concentraţie scăzută a tulpinei B.

Ministrul sănătăţii: «Am decis retragerea şi distrugerea lor»

„Am decis retragerea vaccinurilor şi distrugerea acestora, după ce analizele la mai multe serii de vaccinuri au evidenţiat unele neconformităţi.Va trebui să vedem cine a greşit, retragem tot lotul, nu mai am încredere. Am achiziţionat un milion de doze, jumătate din ele au fost administrate", a precizat ministrul Ladislau Ritli.

În următoarea perioadă se va stabili suma care trebuie recuperată de la institut pentru dozele rămase neutilizate.

«Medicii de familie vor aduce dozele rămase la DSP»

Cele 350.000 de fiole rămase neinjectate vor face cale-ntoarsă spre Institutul Cantacuzino.

„Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) a primit din partea Ministrului Sănătăţii 59.000 de doze. Cele care nu au fost deja folosite vor fi aduse la DSPMB de medicii de familie, iar noi le vom returna Institutului Cantacuzino. Nu există o perioadă limită până când trebuie restituite", ne-a declarat Cristina Tase, purtătorul de cuvânt al DSPMB. La fel vor proceda şi medicii de familie din celelalte oraşe, care vor veni cu dozele la direcţiile de sănătate publică judeţene.

«I-a scăzut concentraţia la un component»

„Vaccinul Cantgrip este foarte bun, doar că i-a scăzut concentraţia la un anumit component. Asta am observat la controlul din ianuarie.În fiecare an, tulpinile se mai schimbă, fiecare tulpină se comportă diferit. El a fost făcut de profesionişti, care au respectat toate procedurile. Acum îl evaluăm ca să vedem ce a condus la acest lucru", ne-a mărturisit Radu Dorel, director la Institutul Cantacuzino.

Click!spune

Institutul Cantacuzino a fabricat 1.000.000 de doze de vaccin antigripal pentru sezonul de iarnă 2011-2012;Costul vaccinurilor s-a ridicat la circa 10 milioane de lei;595.717 doze au fost folosite, până la sistarea campaniei, în data de 9 ianuarie;Gripa agravează multe boli precum astmul, bronşita, afecţiunile cronice cardiace, diabetul, bolile renale şi hepatice. Adulţii şi copiii bolnavi au avut dreptul la vaccinare gratuită. Şi bătrânii cu vârsta peste 65 de ani au primit vaccin gratuit. La fel şi persoanele cu handicap sau HIV.

Mai multe