Mafia carnii a scos 15 milioane de euro din mâncare expirată

12 martie 2014 20:49   Național
Ultima actualizare:

Nu au scrupule. Îi interesează să câştige bani ­mulţi şi ne-au vândut carne şi ouă expirate şi alterate. Sunt organizaţi foarte bine şi acoperă 18 judeţe din ţară. Tone de carne stricată ajungeau mici sau fripturi la grătar, iar ouăle expirate erau comercializate pe bandă rulantă.

Aveţi grijă de unde cumpăraţi carne! Optzeci de persoane au fost identificate ca făcând parte din două reţele organizate după model mafiot care ne-au vândut carne şi ouă alterate. Acţionau în 18 judeţe din ţară şi au produs pagubă statului de circa 15 milioane de euro. Procurori de la Crimă Organizată, poliţişti şi inspectori de la Fisc au făcut ieri 102 percheziţii la persoanele şi firmele suspectate.

Au fost reţinute 80 de persoane, acuzate de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă. Printre aceştia se află un inspector OPC Cluj şi un poliţist de frontieră. Carnea alterată era transformată fie în pastă de mici care erau vânduţi la restaurante, fie în friptură pentru fast-food-uri. A fost identificată şi o firmă de catering care gătea carnea alterată şi o vindea clienţilor, iar patroana era soţia unui membru al reţelei

Există suspiciunea că membrii reţelelor cumpărau prin firme „fantomă" carne şi ouă din state membre UE, Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără plata TVA, apoi o vindeau în România, la preţuri mai mici.

Anchetatorii spun că în cele mai multe cazuri au fost cantităţi de carne şi ouă alterate pe care le trimiteau la procesat, apoi la vânzare. Toate vânzările erau făcute fără acte, la „negru". Anchetatorii spun că 230 de tone de carne stricată a fost trimisă la abatoare pentru a fi amestecată cu alte produse şi apoi vândută în magazine.„Această modalitate de acţiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne şi produse de origine animală la activităţile ilicite derulate de gruparea în cauză", spun procurorii DIICOT.

Din cercetări a reieşit că persoane din mai multe ţări, Republica Moldova, Ucraina, Kenya, România, erau racolate şi convinse, în schimbul unor sume modice, să înfiinţeze firme care funcţionau 2-3 luni. Percheziţiile au avut loc în Capitală şi în mai multe judeţe, între care Ialomiţa, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Bihor, Arad, Neamţ, Satu Mare, Braşov şi Constanţa. La Cluj-Napoca, mascaţii au descins la „Michelangelo", cel mai mare lanţ de magazine, cu locaţii în mai multe judeţe din Transilvania, potrivit adevarul.ro.

Scandalurile se ţin lanţ

Un imens scandal a început în 30 octombrie 2013. În mai multe magazine mari din România au fost găsite zeci de tone de carne de pasăre infestată cu Salmonella. Toate provenite de la Avicola Călăraşi, spun anchetatorii. În Bucureşti, s-au retras 7.352 kg de carne de pasăre, în Braşov au fost retrase în jur de 6.200 kg de carne, dar loturi importante au ajuns la Buzău, la Brăila, Cluj-Napoca.

Au fost arestate 16 persoane care făceau parte dintr-o reţea uriaşă, în care erau implicate 100 de firme româneşti şi străine. Administratorii acestora, avocaţi, contabili, angajaţi ai Ministerului Finanţelor, un procuror, dar şi un senator, au ajuns pe mâna procurorilor DNA. În 15 ianuarie 2014, veterinarii au descoperit un depozit clandestin unde se tranşase 2.000 tone de carne de pui ce urma să ajungă şaorma.

Mai multe