Mai multe secții de vot în străinătate pentru Parlamentare
Guvernul României lucrează la cadrul legal care să le permită autorităților să suplimenteze numărul secțiilor de votare în străinătate. Miza este scrutinul din 11 decembrie 2016, dată la care au fost programate alegerile parlamentare. În ciuda eforturilor guvernanților, românii nu se înghesuie să se înscrie în Registrul electoral.
Guvernul vrea să suplimenteze numărul secțiilor de votare din diaspora, pentru a evita situațiile neplăcute de la așagerile prezidențiale din noiembrie 2014. „Vom adopta în această săptămâna o ordonanță de urgență care va permite într-un anumit cadru binedefinit și suplimentarea secțiilor de vot pentru românii din diaspora unde dimensiune comunităților face ca misiunile diplomatice să nu fie suficiente. Relațiile cu românii dinafara granițelor , asigurarea unor servicii decente și responsabile trebuie sa fie în centrul diplomației. Vom lansa o nou viziune pentru relația României cu diaspora sa și mă bazez aici pe diplomați pentru implementarea ei. Sunt convins că misiunile diplomatice responsabile vor depune eforturile necesar pentru a pregăti organizarea secțiilor de votare”, a spus premierul Dacian Cioloș.
Cu toate acestea, numărul românilor care și-au manifestat până acum intenția de a vota la alegerile parlamentare din luna decembrie este de doar 7.000.
Românii din diaspora pot vota o singură dată la fiecare tur de scrutin, în baza unui certificat de alegător, introdus într-un plic prevăzut cu elemente de siguranță. Certificatul de alegător va fi însoțit de un autocolant cu mențiunea „VOTAT”. Pe plicul exterior sunt imprimate numele şi prenumele alegătorului, adresa de corespondenţă a acestuia, adresa biroului electoral competent, precum şi un cod de bare care asigură identificarea unică a alegătorului. Primele alegeri la care românii din diaspora pot face uz de votul „la plic” sunt alegerile parlamentare din luna noiembrie a acestui an. Pentru a intra în posesia documentelor care permit votarea de la distanță, românii din diaspora trebuie să întreprindă următoarele demersuri:
Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, după cum urmează:a) prin cerere scrisă, datată şi semnată, depusă personal sau transmisă prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care anexează o copie a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reședință unde locuieşte, precum şi o copie a actului de identitate;b) prin intermediul formularului electronic pus la dispoziţie online de Autoritatea Electorală Permanentă, la care anexează câte o copie, în format electronic, o fotografie sau imagine a actului de identitate, a oricărui înscris oficial emis de statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reședință unde locuieşte, precum şi a unei cereri scrise, semnate şi datate.