Mai mulţi preoţi din Constanţa au fost caterisiţi pentru păcat, adulter sau curvie
Mai mulţi clerici şi-au pierdut definitiv preoţia sau şi-au pierdut dreptul de a săvârşi slujbe, de a purta ţinută clericală şi de a se împărtăţi în Sfântul Altar, informează Arhiepiscopia Tomisului.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului spun că deşi respectivii nu mai au calitatea de preoţi slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române, unii dintre ei continuă să oficieze slujbe religioase, înşelând astfel conştiinţa religioasă a credincioşilor, care apelează la ei necunoscând adevărata lor situaţie canonică. Astfel, există riscul apariţiei unor secte sau schisme, ce pot genera tensiuni religioase în comunităţile de credincioşi. Alţii, în spirit responsabil faţă de propriile fapte, au primit cu smerenie deciziile Consistoriului Eparhial şi s-au reintegrat cu succes în sânul comunităţii de credincioşi, unii rămânând în rândul angajaţilor bisericeşti, pe posturi laice.
Iată câteva cazuri ale unor preoţi judecaţi în Consistoriul Eparhial.
Preoţi caterisiţi
ANTOCHE COSTICĂ - fost preot la Parohia "Sf. Ştefan-Gară", Constanţa. Prima judecare în Consistoriul Eparhial a fost în anul 2006 pentru urmăroarele capete de acuzare: 1. Căderea şi persistenţa în păcatul desfrâului. 2. Hotărârea definitivă de a divorţa. 3. Faptul de a se cununa a doua oară, cu o altă femeie în anul 2000, în timp ce asupra căsniciei sale nici măcar nu s-a intentat divorţul. 4. Tăinuirea propriei situaţii şi a demnităţii preoţiei sale în faţa ierarhului, deoarece, în timp ce se afla în situaţie de desfrâu, concomitent cununat de două ori, Centrul Eparhial l-a promovat în funcţia de Inspector de Specialitate, încredinţându-i cinstea de a conduce activitatea de pelerinaj în Eparhie, concomitent cu acordarea distincţiei bisericeşti de iconom stavrofor. 5. Săvârşirea Ierurgiilor şi chiar a Sf. Taine a Cununiei în timp ce era deja oprit în totalitate de la oficierea celor sfinte. 6. Neascultarea de autorităţi, prin faptul că timp îndelungat a fost sfătuit să-şi reconsidere situaţia propriei familii pentru a nu se ajunge la divorţ. A fost sfătuit de către mai mulţi colegi preoţi şi chiar de însuşi IPS Arhiepiscop Teodosie să opteze pentru alte modalităţi de a proceda încât să-şi menţină demnitatea de preot cu deplinătatea slujirii preoţeşti.
BOTEZAN GABRIEL – fost preot la Sectorul de Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei Tomisului. Judecat la data de 29.03.2007 pentru imoralitate şi desfrâu.
BUCICĂ GABRIEL – fost preot misionar. Judecat la Consistoriu în data de 27.03.2014 pentru îndeletnicirea cu afaceri potrivnice chemării preoţeşti (dealer de etnobotanice).
GUZU CLAUDIU - fost preot la Parohia Ciocârlia de Sus. Judecat la Consistoriu pentru : 1. Neglijarea familiei şi a datoriilor faţă de aceasta. Comportament deosebit de violent faţă de soţia sa. 2. Părăsirea familiei şi a parohiei, mutarea sa la domiciliul altei femei, cu care trăieşte în păcatul preadesfrânării.
OPRIŞAN FLORIN – fost preot la Parohia Vama Veche. Judecat la data de 30.10.2007 pentru: 1.Divorţ. 2. Recăsătorire şi oficierea cununiei religioase.
PASCU LIVIU - fost slujitor la Parohia Nazarcea. Judecat în Consistoriu la data de 11 octombrie 2011 pentru urmăroarele capede de acuzare: 1. Neascultare faţă de autoritatea bisericească. 2. Divorţul de soţie. 3. Recăsătorire şi oficierea cununiei religioase.
POPA ŞTEFAN – fost preot paroh la Parohia Topraisar. Judecat în Consistoriu la data de 04.09.2013 pentru următoarele capete de acuzare: 1. A contractat două căsătorii la starea civilă, iar a treia femeie, cu care trăieşte în concubinaj, i-a născut un copil. 2. Schisma, prin ieşirea de sub ascultarea canonică şi administrativă a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Teodosie al Tomisului şi a Bisericii Ortodoxe Române. În prezent este afiliat la „Mitropolia Autonomă după Vechiul calendar – Episcop Gherasim”, structură religioasă nerecunoscută de BOR şi de Statul român.
PICU NICOLAE – fost preot la Parohia “Sf. Mina” - Constanţa Judecat în Consistoriu la data de 01.03.2013, pentru următoarele capete de acuzare: 1. Înstrăinarea în mod ilicit a bisericii (locaşului de cult) şi a oficiului parohial din patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române în patrimoniul Asociaţiei „Aşezămintele Sf. Mare Mucenic Mina”, asociaţie laică de drept privat prin săvârşirea infractiunilor de fals, fals intelectual, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi abuz de încredere. 2. Administrarea incorectă a averii bisericeşti în ceea ce priveşte Parohia "Sfântul Mare Mucenic Mina" din Protoieria II Constanţa şi nejustificarea din punct de vedere legal a sumei de 1.346.549,03 Lei.Citeşte articolul complet pe adevarul.ro!