Mai plătim amenzile primite pentru ordonanțele militare? Ce spune Toni Greblă, fost judecător, după decizia CCR

7 mai 2020 11:17   Național
Ultima actualizare:

Amenzile date de polițiști și jandarmi în perioada stării de urgență, pentru abaterile de la ordonanțele militare, sunt neconstituționale. Asta este decizia venită, ieri, 6 mai, din partea CCR. Mai plătim amenzile primite? Iată ce spune Toni Greblă, fost judecător!

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), al cărui director de dezvoltare, este fostul judecători CCR, Toni Greblă, atrage atenția că amenzile declarate neconstituționale de către CCR nu sunt automat anulate.

Astfel, cei care consideră că au fost amendați abuziv în perioada stării de urgență, pentru încălcarea prevederilor din ordonanțele militare, trebuie să meargă în instanță.

Doar acolo pot conteza amenzile și există și o dată limită: până pe 30 mai, respectiv 15 zile de la încheierea stării de urgență.

”La fel, cei care au plătit deja amenzile pot să le conteste și, în cazul în care vor avea câștig de cauză, urmează să își recupereze banii de la stat”, explică Toni Greblă, prin intermediul  FACIAS.

De asemenea, amenzile pot fi date în continuare.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 600 milioane lei, pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

De ce sunt neconstituționale amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare

Curtea Constituţională a declarat neconstituțional articolul din OUG 1/1999, care stabilește că se dau amenzi pentru încălcarea regulilor stabilite în starea de urgență.

Judecătorii constituționali arată că formularea articolului este lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate și lasă la latitudinea polițistului ce amendă să dea.

Vorbim despre o plajă mult prea largă: între 2.000 și 20.000, pentru persoane fizice, fără să existe praguri bine stabilite. ”Faptele a căror săvârşire constituie contravenţie nu sunt definite clar, ci sunt lăsate la aprecierea subiectivă a poliţiştilor, la fel ca și nivelul amenzii aplicate”, se arată în decizia CCR.

Totodată, magistrații au decis și că OUG nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă este neconstituţională, în ansamblul său.

Curtea Constituțională a României declară că restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale nu se poate face prin ordonanţe de urgenţă, ci printr-o lege organică adoptată în Parlament.

CCR spune că actul normativ care reglementează regimul juridic al stării de asediu şi al stării de urgenţă are ca scop crearea cadrului legal al măsurilor excepţionale impuse de gestionarea situaţiei de criză, măsuri care, prin ele însele, afectează drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor, stabilite în art.115, alin 6, din Constituție.

Și anume, dreptul de proprietate, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la informare, libertatea economică.

Proiect de lege pentru anularea automată a amenzilor date în stare de urgență

Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat ieri că ALDE, PSD şi Pro România au elaborat un proiect de lege prin care să fie anulate, în mod automat, majoritatea amenzilor date în perioada stării de urgenţă, ca să nu blocheze instanțele de judecată.

La rândul său, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a spus că guvernul nu trebuie să acopere găurile de la buget din banii românilor.

"Am luat act de decizia CCR de a declara neconstituţionale amenzile aplicate cetăţenilor pe timpul stării de urgenţă. Constatând că sunt peste 300.000 de amenzi şi anularea lor depinde de o decizie a instanţei, ALDE, PSD şi Pro România au elaborat un proiect de lege care să anuleze în mod automat aceste amenzi, fără a mai fi nevoie de a merge în instanţă. Asta îi va scuti pe cei 300.000 de români să aglomereze instanţele, să piardă timp şi bani, să blocheze activitatea instanţelor şi să crească riscul de infectare cu coronavirus. Vom excepta contravenţiile primite pentru încălcarea măsurii de carantină, tulburarea ordinii publice şi alte fapte în care viaţa persoanei a fost tulburată", a scris Călin Popescu Tăriceanu miercuri seară pe Facebook.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/cine-va-putea-contesta-amenzile-primite-starea-de-urgenta-ce-spune-avocatul

https://www.click.ro/news/national/curtea-constitutionala-declarat-ilegale-amenzile-foarte-mari-pentru-nerespectarea

https://www.click.ro/news/national/amenzi-de-11-milioane-de-euro-date-de-politisti-5-zile

Mai multe