Mamă şi fiică, studente la Medicină în acelaşi an

28 august 2016 20:47   Național
Ultima actualizare:

Ambiţie şi curaj! Fără să facă vreo oră de meditaţii, o fostă asistentă medicală a izbutit, la 44 de ani, o performanţă remarcabilă. Irina Corozel a intrat la Universitatea de Medicină şi Farmacie Oradea cu o medie foarte mare. Mai mult, ea a mobilizat-o şi pe Bianca, fiica ei de 19 ani, care a luat examenul la aceeaşi facultate.

La 26 de ani de la absolvirea liceului, Irina Corozel, care va împlini în septembrie 45 de ani, a susţinut în această vară admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie Oradea, alături de fiica sa, care a terminat liceul în luna iunie.  Nici vârsta şi nici concurenţa de şapte candidaţi pe loc n-au speriat-o pe fosta asistentă medicală. Cu o voinţă de fier, Irina s-a pregătit singură, dar a încurajat-o şi pe fiica sa, care studiase în Franţa şi care, în ultimul an de liceu, a avut de recuperat multă materie şcolară. Şi Irina, şi Bianca au fost admise la buget, prima cu media 9.48, a doua cu 9,10. Astfel, din octombrie, cele două vor fi colege de facultate. 

Ideea de a da admitere a încolţit în mintea Irinei astă-toamnă, când fiica ei, elevă în ultimul an la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, a anunţat-o că vrea să încerce la Medicină. Fostă asistentă medicală, vreme de 15 ani, Irina a lucrat în două dintre cele mai dure specializări: terapie intensivă şi medicină legală. Pe lângă studiul intens, consideră că şi experienţa profesională i-a fost de folos. ”Bianca a ales Medicina şi am ajutat-o să înveţe mai uşor termenii medicali. Visul meu de a deveni medic a prins din nou viaţă, odată cu al ei”, povesteşte Irina Corozel pentru adevarul.ro. 

Bianca a studiat primii trei ani de liceu în Franţa. Radu, soţul Irinei, poliţist de profesie, a fost ataşat al Ministerului de Interne pe lângă Ambasada României la Paris. Din 2014, el a fost pe lângă Ambasada României de la Ottawa (Canada). În 2011, soţia şi fiica l-au urmat la Paris, dar fiica a revenit în 2014 acasă, având în vedere că în Canada sistemul de învăţământ era diferit de cel din Europa. Deşi era o misiune dificilă să dea la Medicină, Irina a fost optimistă.” Soţul meu a interpretat hotărârea mea drept o motivaţie suplimentară pentru fiica noastră. Prin exemplul meu, i-am insuflat Biancăi dorinţa de a deveni o femeie puternică şi independentă”, zâmbeşte Irina. 

Click! spune

În 2005, Irina Corozel s-a retras din sistemul sanitar şi a intrat, prin concurs, în structurile Ministerului de Interne. Iniţial, ca funcţionar în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, apoi ca poliţist în cadrul Serviciului Public de Paşapoarte Vaslui. Irinei i-a fost greu să treacă de la un sistem la altul, dar provocarea i-a plăcut şi s-a adaptat repede.

Mai multe