Mănâncă şi tu de Paşte ca Iisus! S-a aflat ce au avut pe masă Mântuitorul şi apostolii săi la Cina cea de Taină

9 aprilie 2015 22:04   Național
Ultima actualizare:

Mâncare uşoară, gustoasă şi bazată pe tradiţia evreilor. Asta ar fi servit Iisus Hristos la Cina cea de Taină, ultima masă pe care a luat-o, împreună cu cei 12 apostoli, înaintea Paştelui.

Meniul a fost detaliat în cartea ”La Ultima Cena” sau ”Cina cea de Taină”, publicată recent în Spania.

După o documentare laborioasă, autorul, Miguel Angel Amodovar, a reconstituit ultima masă pe care Mântuitorul a luat-o cu cei 12 apostoli, joi seara, înainte de Paştele evreiesc.

Primul fel ar fi fost o salată din ierburi amare, pe bază de ţelină, felul al doilea a constat în peşte cu sos dulce-acrişor, preparat din ulei de măsline, miere, oţet şi vin, cu nuci şi curmale tăiate mărunt, iar principalul fel de mâncare a fost friptură de miel, gătită cu ulei de măsline, apă, vin alb, ceapă, usturoi, măr, ouă tari, cuişoare, pătrunjel, coriandru, curcuma, sare şi piper.

Ca şi garnitură a fost linte. Cina s-a încheiat cu desertul numit Jaroset. De la petrecere nu a lipsit nici vinul. ”Acesta este un meniu specific Paştelui evreiesc, care se menţine şi acum. Este uşor şi îl putem adopta şi noi”, ne-a explicat părintele Valentin Fotescu, de la Biserica Sf. Vineri-Cuvioasa Parascheva din Capitală.

Cum se face Jaroset

Acest desert e făcut pe bază de compot de curmale, mere, caise uscate, nuci amestecate cu ghimbir, scorţişoară, miere şi vin dulce. Toate ingredintele se toacă mărunt, se amestecă până devin o pastă. Se serveşte în boluri de lut.

Mai multe