Mănăstirea Lainici îşi produce singură curentul
Mănăstirea Lainici din Defileul Jiului e alimentată cu energie electrică de la o microhidrocentrală, care a fost construită chiar în spatele lăcaşului de cult. Astfel, după ani în care au avut de suferit din cauza penelor de curent şi a costurilor tot mai mari cu energia electrică, călugării şi credincioşii care vin la Mănăstire au curent produs în regim propriu de apa unui pârâu care este afluent al râului Jiu.
În perioada 2007-2008, după discuţii cu specialişti, stareţul mănăstirii, Ioachim Pârvulescu, a decis că Mănăstirea Lainici are nevoie de o microhidrocentrală pentru a putea produce electricitate. Din păcate, nu s-au putut accesa fonduri europene, aşa că proiectul a început să fie pus în practică în urmă cu aproximativ cinci ani. Luna viitoare, microhidrocentrala va fi pusă în funcţiune, iar mănăstirea va avea curent electric realizat în regim propriu. „Am început să lucrăm serios la acest proiect în anul 2011, după ce am făcut rost de primii bani. Ne-au ajutat diferiţi credincioşi şi sponsori, cu materiale şi personal calificat. Am achiziţionat de anul trecut turbina şi generatorul, iar acum se lucrează la punerea în funcţiune şi suntem în stadiul de finalizare. Mai avem două rate de achitat pentru utilajele cumpărate. Ne-a ajutat Dumnezeu să ducem la bun sfârşit această lucrare“, spune stareţul Ioachim Pârvulescu.
De câteva zile, din cauza ploilor puternice căzute în zona defileului, Mănăstirea nu a mai putut primi curent de la Gara Lainici şi a fost nevoie să folosească un generator pe motorină. „După ce pornim microhidrocentrala, vom face o economie, cel puţin aşa sperăm. Cablul de curent prin care primeam energie de la Gara Lainici este foarte vechi şi se tot arde. Am pornit generatorul pe motorină ca să avem curent. Vara, când debitul apei este mai mic, va produce mai puţin”, a spus stareţul Ioachim Pârvulescu. Microhidrocentrala foloseşte apa unui afluent al Jiului. Este singura contruită recent, pentru că celelalte 10 microhidrocentrale din judeţ au o vechime de mai bine de 25 de ani. În plus, nici o altă mănăstire din România nu are o astfel de sursă de energie.
Factura de energie ajungea şi la 300.000 de lei pe an
”Plătim facturi de circa 120.000 de lei, la care se adaugă peste 150.000 de lei pentru lemne. Aproximativ 300.000 de lei pe an sunt costurile cu asigurarea utilităţilor. Acum folosim un generator cu motorină, însă consumul zilnic este de 160 de litri, ceea ce înseamnă că mai achităm săptămânal zeci de milioane de lei vechi, pentru perioadele în care se întrerupe furnizarea de energie electrică. Sperăm să reducem cât mai mult aceste costuri”,