Maratoanele vaccinării de weekend prind cel mai bine la români
Maratoanele vaccinării de weekend par să fie cea mai bună strategie de vaccinare de până acum. Mii de oameni au venit să se imunizeze, fără să mai ducă grija programării, chiar dacă au fost nevoiţi să stea la cozi imense sau să înfrunte vremea capricioasă.
Românii au avut de unde alege, pentru că autorităţile au pregătit astfel de evenimente în locuri cât mai atractive pentru oameni. Conform datelor platformei RoVaccinare, în acest weekend s-au vaccinat peste 330.000 de persoane, în ţara noastră.
Vaccinurile folosite au fost serul de la Pfizer, în majoritatea cazurilor, însă la Timişoara doritorii au putut opta şi pentru Janssen de la Johnson&Johnson.
Cetăţeni din Republica Moldova, vaccinaţi la Iaşi
Cetăţenii din Republica Moldova şi studenţii au fost topul vaccinărilor, la Iaşi. Încă din prima zi au venit de peste Prut autocare pline cu doritori de imunizare anti-COVID. Alţii au venit cu maşina personală. Conform autorităţilor, vaccinarea a mers într-un ritm de 2.000-2.200 de persoane la 24 de ore. Au fost implicaţi 250 de medici, 250 de asistenţi medicali, 250 de registratori şi 350 de studenţi voluntari. Rapelul se va asigura la 21 de zile de la prima doză, în perioada 4 - 6 iunie. La Timişoara, al doilea maraton cu Pfizer şi primul cu Janssen Un număr de 8.238 de oameni s-au imunizat la Maratonul vaccinării organizat în acest sfârşit de săptâmână la Centrul Regional de Afaceri de la Timişoara. Dintre aceştia, 1.233 de au primit serul Johnson&Johnson. 7.005 de oameni au primit Pfizer, iar dintre aceştia 6.722 au făcut rapelul. 1233 au fost imunizaţi cu Johnson&Johnson. În premieră la un astfel de eveniment, aproximativ 800 de oameni au beneficiat şi de analize gratuite pentru depistarea unor boli cronice.
Trei maratoane de vaccinare la Constanța
Trei maratoane de vaccinare au avut loc în acest weekend la Constanţa: pe faleza Cazinoului, în cele patru mall-uri din oraş, dar şi la Pavilionul Expoziţional, unde s-au organizat fluxuri speciale pentru tineri. În ciuda efortului susţinut al autorităţilor, care au invitat inclusiv turiştii să se imunizeeze, la cele trei maratoane de vaccinare s-au prezentat însă mai puţin de 2.000 de persoane.
Primul bulibaşă, imunizat la Râmnicu Vâlcea
Pe pagina de Facebook a platformei RoVaccinare a fost anuntaţă imunizarea anti-Covid a primului lider de comunitate romă din România. ”Dragii mei, vă fac cunoştinţă cu bunicii mei, Nea Tacu şi Margareta. Astăzi au facut vaccinul cu Pfizer pentru sănătatea lor şi pentru o Românie mai bună. ”Eu am încredere în cei de la conducere şi în acest vaccin. Sunt sigur că nu ne vor rău”, a spus bulibaşa. Singurii ţigani din România care s-au vaccinat la un Drive-Thru, conform autorităţilor.
Au aşteptat în ploaie la Blaj
Prezenţa la maratonul de vaccinare anti-COVID organizat duminică în municipiul Blaj a fost mult peste aşteptările organizatorilor, fiind epuizate în primele trei ore cele 200 de doze estimate a fi folosite în cadrul acţiunii, astfel încât au fost trimise în regim de urgenţă de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba încă 300 de doze.
3.900 de persoane, vaccinate la Cluj
Aproximativ 3.900 de persoane au fost vaccinate la UMF "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, de vineri până luni. Au venit clujeni, persoane din alte judeţe şi cetăţeni străini. Evenimentul s-a desfăşurat timp de trei zile şi trei nopţi, începând de vineri, 14 mai, şi până luni, 17 mai. La Sala Polivalentă BT Arena au fost amenajate 20 de cabinete de vaccinare.
Unde facem serul Johnson & Johnson
Un centru de vaccinare organizat la complexul comercial City Mall din Capitală are, începând de azi, un flux de vaccinare dedicat serului de la Johnson & Johnson. De asemenea, peste 130 de medici de familie din București au acceptat să vaccineze cu Janssen, conform datelor transmise de DSP București.
La nivel național, vaccinul de la Johnson&Johnson se administrează în cabinetele a peste 1.000 de medici de familie, dar și în cadrul unor evenimente de tip maraton. Acesta este singurul vaccin din UE care nu are nevoie de rapel, administrându-se în doză unică. Nu necesită condiții speciale de refrigerare, putând fi stocat timp de trei luni la temperatura unui frigider obișnuit, ceea ce îl face ușor de transportat. Se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani. Conform studiilor efectuate până în prezent, are o eficacitate de 67%. Protecția cu acest ser începe de la aproximativ 14 zile de l a vaccinare, însă în prezent nu se știe cât durează, fiind administrat de prea puțin timp. Are reacții adverse ușoare și moderate. Vaccinarea cu serul produs de Johnson & Johnson a început în România la jumătatea lunii aprilie, iar până în prezent, peste 27.000 de persoane au fost imunizate cu acesta.