Marcel Ciolacu, susținut de PSD și ALDE, este noul președinte al Camerei Deputaților

29 mai 2019 15:34   Național
Ultima actualizare:

Or fi pierdut PSD și ALDE alegerile europarlamentare, dar au reușit să-și păstreze majoritatea în Parlament. Cel puțin asta arată victoria obținută de reprezentantul PSD Marcel Ciolacu în cursa pentru șefia Camerei Deputaților.

Marcel Ciolacu a câștigat votul pentru președinția Camerei Deputaților, cu 172 de voturi. Social-democratul a intrat în cursă alături de Raluca Turcan, susținută de PNL, USR și PMP, și de Kelemen Hunor, susținut de UDMR. Raluca Turcan a obținut 100 de voturi, în vreme ce candidatul susținut de UDMR a fost votat de 20 de deputați.

”Am făcut multe greșeli care ne-au costat. Nu putem să ne jucăm cu cuvântul de democrație. Un guvern îl răstorni democratic prin moțiune de cenzură. Mulțumesc grupului PSD că m-a nominalizat. Eu în politică nu am avut niciodată dușmani, am avut adversari politici”, a declarat Ciolacu d ela tribuna Camerei Deputaților, înainte de votul final.

Liviu Dragnea, fostul șef al Camerei Deputaților, în pușcărie pentru 3 ani și 6 luni

Poziția celui de al treilea om în stat a fost declarată miercuri vacantă, oficial, în plenul Camerei Deputaților, după ce Liviu Dragnea a ajuns după gratii, condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni d epușcărie în dosarul angajărilor fictive. În cursă au intrat liberala Raluca Turcan, susținută de PNL, USR și PMP, PSD-ALDE l-au propus pe Marcel Ciolacu, iar UDMR a anunțat că îl susține pe Kelemen Hunor.

Pentru validarea unui nou președinte era nevoie de majoritate parlamentară pe care, în prezent, nici Coaliția, nici Opoziția nu o au. În acest context s-au declanșat negocierile cu Minoritățile și grupul deputaților independenți controlați de Victor Ponta.

Mai multe