Marea dorință pe care nu și-a putut-o îndeplini niciodată Margareta Pogonat

6 martie 2018 15:44   Național
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai expresive actriţe din teatrul şi filmul românesc, Margareta Pogonat, a murit în 2014 la vârsta de 81 de ani, după o viaţă zbuciumată. Astăzi (6 martie) ar fi împlinit 85 de ani. A avut parte de multă suferință și de chinuri groaznice în ultimul an de viață.

O mare actriță din ”Generația de Aur” ne-a părăsit acum aproape patru ani. Românii spun și astăzi cât de frumoasă, minunată și talentată a fost Margareta Pogonat. Astăzi (6 martie) ar fi împlinit 85 de ani dacă un cancer nemilos nu ar fi doborât-o.

Și la începutul carierei s-a chinuit. Timp de 15 ani a făcut naveta din Iași, la Teatrul din Ploiești, până a obținut un post în București.

Actriţa s-a născut la Iaşi pe 6 martie 1933. Tatăl său, Petru Pogonat, a fost jurist şi om politic, care a îndeplinit funcţia de primar al municipiului Iaşi în 1921. Mama ei a fost o actriţă renumită a acelor vremuri. Când era mică, Margareta Pogonat dorea să se facă medic chirurg, însă datorită mamei sale, a îndrăgit scena.

În cinematografie a debutat în anul 1957, cu rolul din filmul „Pasărea furtunii“, alături de Mircea Albulescu, Ştefan Ciubotăraşu, Paul Sava, Costache Antoniu şi Fory Etterle.

De-a lungul carierei, actriţa a întruchipat ipostaze diferite, fiind cuceritoare, seducătoare şi graţioasă, dar şi o mamă serioasă, femeie de casă, scrie adevarul.ro. A fost căsătorită, divorţată, a trăit o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, Cornel Coman , din filmul „Drum în penumbră“ (1972).

A jucat în zeci de roluri, dar cei mai mulți dintre noi o asociem cu figura soșiei înțelegătoare, iubitoare, răbdătoare, ca în filmul ”Actorul și sălbaticii” sau în serialul ”Pistruiatul”.

S-a născut la Iaşi, de 6 martie, (1933), premonitoriu, asemenea numelui Bulevardului cu cinematografe, de altădată, de lângă Cişmigiu“, spune criticul de film Irina Margareta Nistor.

Avea să joace şi mult teatru la prestigiosul „Nottara”, din Bucureşti.

Colegii ei din UNITER și ACIN o vor premia de mai multe ori, de-a lungul carierei.

Mai puţin se ştie că, în 1972, joacă în producţia britanică ; „Papesa Ioana” alături de Liv Ullmann, Oliva de Havilland şi Maximilian Schell.

A debutat în film cu rolul chivuței Țica cu „Două lozuri“ (1959), alături de Grigore Vasiliu Birlic, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani, actriţa a jucat pe scena Naţionalului ieşean (1961-1963) şi mai apoi, până la pensionare, la Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploieşti. Din 1974, a jucat Teatrul Nottara din Capitală.

În 1975, Margareta Pogonat a jucat în filmul „Actorul şi sălbaticii“, de Manole Marcus, alături de marele actor Toma Caragiu.

Margareta Pogonat a lucrat şi ca regizor, dar și ca profesor de actorie. În total, o carieră bogată, de peste 40 de ani.

În 2011, Margareta Pogonat a primit un ultim omagiu: o stea pe aleea „Walk of Fame“ în faţa cinematografului din Ploieşti. Ne-a părăsit în 2014, dar încă o vedem la televizor, în serialul ”Pistruiatul”, reluat din când în când pentru noile generații. 

Mai multe