Marea eliberare a ”aruncat” în stradă mii de pușcăriași. Iată cât e de periculos
529 de condamnaţi au fost eliberaţi dintr-un foc din penitenciarele României pe 29 octombrie. Iar de atunci și până acum au mai plecat acasă peste 3.000. Sunt violatori, hoți și criminali, care au recidivat imediat ce au ieșit pe poartă.
Ploșnițe, gândaci, mâncare proastă, apă cu țârâita, aglomerație. Astea sunt motivele pentru care mii de pușcăriași sunt bine mersi acasă.
Legea le permite ca pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiţii proaste după gratii să primească șase zile de libertate.
Marea eliberare, începută pe 29 octombrie, a ”aruncat” în stradă 3.130 de condamnați pentru furt calificat, tâlhărie, viol și omor, potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor. Sociologii spun că valul de infractori ieșiți de după gratii ne expune, în condițiile statisticile arată că 60% dintre condamnați nu s-au învață minte și revin de unde au plecat.
Iar asta ne-au demonstrat-o imediat.
1.025 deținuți nu au rezistat și au recidivat: unul și-a violat mama, un altul a avut o tentativă și a fugit de acasă, alt pușcăriaș a buzat sexual o tânără pe stradă, un altul a tâlhărit.
Și unde mai pui că eliberările continuă. Comisiile din închisori trebuie să analizeze cazurile a peste 30.000 de condamnaţi.
Fiecare în parte este evaluat şi i se scad zilele pentru că și-a ispășit pedeapsa în condiții improprii. Adică, dacă a stat într-o celulă atât de înghesuită încât nu avea minimum patru metri pătraţi pentru el, dacă nu avea acces la lumina naturală sau nu putea fi scos în curte la plimbare. Iar acestea sunt doar câteva din condiţiile de trăi în funcţie de care se decide eliberarea.
”Va crește criminalitatea”
”Domnule Toader, asta înseamnă ca ați acceptat să fie adoptată o lege fără să faceți cel mai mic studiu de impact. V-ați intrebat o secundă ce vor face acești oameni eliberați condiționat? Au unde să se ducă? Au ce să muncească? Așteptați-vă să fiți surprins în continuare că va crește criminalitatea și vor fi mai multe infracțiuni de furt și violență, pentru că unii dintre cei ieșiți n-au nici un ban în buzunar”, a comentat Monica Macovei, fost ministru de Justiție.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat că cei eliberați condiționat se pot adresa instituțiilor teritoriale pentru a se înscrie la cursuri de formare profesională. Pot învăța o meserie în câteva luni și se pot angaja. Din păcate, aceștia nu s-au arătat interesați.
De ce ne-am trezit cu pușcăriașii în libertate?
România, amendată la CEDO
Ministerul Justiţiei justifică aceste eliberări spunând că România a fost amendată la CEDO în nenumărate rânduri pentru că nu respectă dreptul la viaţă şi demnitate a deţinuţilor. Statul român nu a făcut însă nimic pentru a rezolva aceste probleme. A promis construirea de închisori pe hârtie, dar nu a alocat nici un leu în această direcţie. Aşa s-a ajuns la suprapopularea penitenciarelor. Acum, mii de deţinuţi au ieșit din închisoare în acelaşi timp, iar România este încă în faza de planificare a construirii de noi închisori. S-a anunțat că se face studiul de fezabilitate pentru penitenciarul ce se va ridica în comuna Berceni. În plus, două unităţi militare dezafectate au intrat în curând de la Ministerul Apărării la cel al Justiţiei. Urmează studii de fezabilitate, investiţii şi într-un final şi amenajarea celulelor.
Singura clădire gata în proporţie de 70% şi care poate prelua deţinuţi va fi transformată în institut de pregătire pentru angajaţii din penitenciare. Este vorba despre arestul DNA care a fost construit parţial în comuna Pantelimon de lângă Bucureşti.
Un al doilea proiect, promis CEDO, se referă la monitorizarea deţinuţilor prin intermediul brăţărilor electronice. Astfel, unii condamnaţi şi-ar putea executa pedeapsa în libertate, controlaţi de la distanţă, în arest la domiciliu. Banii pentru acest proiect ar trebui să vină de la stat, care în ultimii opt ani nu a găsit resurse pentru achiziţionarea acestor echipamente de control.