Marmelada minune nu trebuie fiartă
Greu de crezut, dar o orădeancă a demonstrat că se poate face marmeladă fără fierbere.
Simona Bişboacă (32 de ani) a inventat marmelada crudă. Se obţine la 30 de grade, iar fructul din care este făcut îşi păstrează toate proprietăţile.
"Nu pot să dau foarte multe detalii despre procesul de obţinere.
Este o marmeladă care se prepară fără fierbere, la 30 de grade, nu conţine zahăr, conservanţi sau alţi îndulcitori.
Este sută la sută naturală şi poate fi păstrată, în borcane, cel puţin un an", ne-a spus Simona Bişboacă.
Ea s-a prezentat săptămâna trecută la Salonul Internaţional de Invenţii în Agricultură şi Industrie Alimentară "Agroarca" din Croaţia, unde acest produs a fost apreciat de către savanţi.
"Am prezentat două produse noi, marmelada crudă bucurându-se de cel mai mare succes. Este o adevărată realizare, mai ales că în spate stau mulţi ani de muncă", a mai spus inventatoarea din Oradea.
Pentru acest produs ea a fost răsplătită de către juriu cu o plachetă de aur.
Cel de-al doilea produs prezentat este un aditiv alimentar natural. Acesta poate fi folosit ca antioxidant, conservant sau antibacterian.
"Nu conţine nici o substanţă chimică. Are întrebuinţări multiple, de la industria cărnii, la îngheţată, produse de panificaţie sau chiar cartofi congelaţi", susţine cercetătoarea în chimie alimentară.
Ambele invenţii se găsesc deocamdată doar în laboratorul orădencei, unde mai au de trecut câteva teste, după care vor fi comercializate.
Medaliată şi la alte concursuri
Orădeanca Simona Bişboacă nu este la prima invenţie.
La finele anului trecut a fost medaliată cu aur şi argint la Salonul Internaţional de Inventică de la Varşovia, pentru două produse originale, cel mai puternic antioxidant „Antioxi Vita", sau "elixirul tinereţii", şi propolis dizolvat în apă, fără alcool.
De aproape trei ani, Simona este membră a Asociaţiei Inventatorilor din România.
În ciuda faptului că a stârnit interesul unor cercetători din toată lumea, ea nu se gândeşte să plece din ţară.