Marş pentru comemorarea victimelor Colectiv, în Bucureşti. Unii participanţi au cerut demisia lui Raed Arafat
În memoria victimelor de la Colectiv, Asociaţia GTG 3010 a organizat miercuri, 30 octombrie, un marş «pentru că, în România, responsabilitatea personală nu a fost o piedică în calea corupţiei». Marşul a început de la ora 19.30.
Câteva mii de persoane au participat, miercuri seară, la un marş pe străzile Capitalei pentru a comemora patru ani de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia 64 de oameni au murit. Unii dintre participanţi au purtat bannere cu mesaje prin care cer demisia şefului DSU, Raed Arafat.
Participanţii la manifestarea comemorativă s-au adunat, începând cu ora 18.30, în Parcul Unirii, pe trotuarul dintre Magazinul Unirea, de un au pornit apoi într-un marş pe traseul Parc Unirii (trotuarul dinspre magazinul Unirea), traversând intersecţia Bd. I.C. Brătianu cu Bd. Unirii – Pod Şerban Vodă – Splaiul Unirii – Str. Bucur – Piaţa Bucur, potrvit news.ro.
Oamenii - aproximativ o mie de persoane - au pornit în marş, deşi plouă, unii dintre ei având în mâini candele aprinse, iar pe parcurs numărul lor a crescut.
De asemenea, unii dintre ei au purtat un banner de mari dimensiuni pe care scrie "Arafat demisia", "Capul lui Arafat vrem".
Ajunşi în faţa fostului club Colectiv, oamenii au aprins lumânări, iar unii dintre ei au îngenuncheat pentru a spune o rugăciune. Între participanţii la marş se află şi supravieţuitori ai incendiului din Colectiv şi familii ale celor care şi-au pierdut viaţa atunci.
În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. La ora 22.32, în timpul concertului, a izbucnit un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul s-a extins rapid, în câteva secunde.
În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. În vara anului trecut, un alt supravieţuitor din Colectiv, a cărui prietenă şi-a pierdut viaţa în incendiu, a murit. Bilanţul - 65 de morţi. Tânărul, a cărui prietenă a murit în Colectiv, s-a sinucis.
"Este vorba de un băiat ale cărui traume au continuat, aşa cum continuă în cazul tuturor victimelor din Colectiv", spunea atunci Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv. Supravieţuitorii încă se luptă cu rănile, cu operaţiile şi cu coşmarurile.