Marşul rromilor la Bucureşti: «Ajunge!» FOTO
Rromii - bărbaţi şi femei, tineri şi bătrânii -, unii îmbrăcaţi în costume tradiţionale, s-au strâns în faţa noului sediu al Bibliotecii Naţionale, de pe Bulevardul Unirii, pentru a porni în Marşul Demnităţii, care se desfăşoară până în Piaţa Alba Iulia. Înainte de a străbate acest traseu, au fost interpretate câteva melodii tradiţionale rromani.
Este primul marş al rromilor din România, iar ideea aparţine organizaţiilor nonguvernamentale care militează pentru drepturile acestei etnii. Principalul scop al marşului este pregătirea rromilor pentru recensământul din octombrie. Liderii organizaţiilor încearcă să-i convingă pe aceştia să-şi declare originea cenzorilor care le vor bate la uşă. De asemenea, marşul este un gest de solidaritate faţă de rromii din Bulgaria şi trage un semnal de alarmă vizavi de tensiunile etnice de la sud de Dunăre.
Potrivit directorului executiv al organizaţiei RomaniCriss, Magda Mandache, la recensământul din 2001, 500.000 de persoane s-au declarat ca aparţinând etniei rrome.
În realitate, susţinea ea, sunt peste 1,5 milioane. Am mers în diferite comunităţi de rromi pentru a-i determina să-şi declare originea. Unii nu o fac, iar motivele sunt acestea: cei bătrâni nu vor să se repete experienţa recensământului din anii '40, când au fost duşi la Bug, iar cei care ocupă o poziţie bună pe scara socială nu se declară rromi pentru că le este ruşine. Mulţi tineri sunt stigmatizaţi dacă îşi declară etnia şi nu o fac pentru ca să fie acceptaţi la locul de muncă.
Magda Mandache a adăugat că în societatea românească există rasism, fără ca România să fie "rasistă în esenţă", şi că mulţi îi văd pe rromi ca pe infractori, pentru că nu au locuri de muncă.
"Rromii sunt din ce în ce mai nesiguri pe ei şi majoritarii îi tratează destul de rău. Românii ar trebui să-i cunoască mai bine pe rromi, iar cuvântul ţigan nu ar trebui să-i definească pe rromi, întrucât are un sens peiorativ", a adăugat Mandache.
Paricipanţii la marş au primit fluturaşi cu mesajul de susţinere al ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein: "Îi încurajez pe toţi participanţii de astăzi să fie mândri de originea lor etnică şi de prietenii lor rromi. Încet, dar sigur România poate deveni un cămin primitor pentru toate minorităţile sale. (...) Învăţaţi-vă copiii să fie toleranţi, iar atunci când îi auziţi pe cei din jur rostind comentarii discriminatorii, luaţi poziţie pentru a creea o ţară mai tolerantă. (...) În calitate de ambasador al SUA în ţara cu cea mai mare comunitate de rromi din Europa şi în calitate de prieten, vă laud entuziasmul, efortul susţinut şi perseverenţa demonstrate în pregătirea acestui eveniment."
Marşul Demnităţii, denumit "Me sem Rom, me sem Romni!"/ "Sunt rrom, sunt rromă!", are loc în mai multe ţări, sub sloganul "Dosta!" ("Ajunge!").