Marțea Albă din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci în a treia zi de Paște

20 aprilie 2020 15:05   Național
Ultima actualizare:

Prima Săptămână de după sfintele sărbători de Paște se numește Săptămâna Luminată, iar fiecare zi are o însemnătate aparte. Iată ce nu ai voie să faci în Marțea Albă și care sunt obiceiurile ce se respectă din cele mai vechi timpuri ale creștinătății.

În Marțea Albă din Săptămâna Luminată gospodinele nu au voie să spele, să calce sau să facă curățenie în casă. În Marțea Albă nu se muncește deloc în gospodărie. În schimb, în multe zone din țară în această zi credincioșii dau de pomană din pasca și vinul roșu rămase de la masa de Paște, în amintirea și pentru pomenirea rudelor decedate. De asemenea, în această zi, mai ales în zona Moldovei, se întorc vizitele făcute în Duminica Paștelui, iar ouăle se ciocnec „dos cu dos” precum și „coastă cu coastă”.În a treia zi de Paște credincioșii își vizitează rudele și le aduc vin, pască, ouă și cozonac. Acest obicei își are originea din vremurile când creștinii umblau și vesteau Învierea Domnului.

Marțea Albă și ritualurile pentru fertilitate

În unele zone ale țării, potrivit tradiției, finii obișnuiesc să dăruiască nașilor nu numai pască, ci și colaci. În alte regiuni există o credință potrivit căreia firmiturile de la masa de Paște nu se aruncă, ci se strâng cu grijă și se îngroapă în pâmânt roditor. Se spune că din ele ar răsări o plantă cu puteri miraculoase numită cucoană sau maruncă. Aceasta, pisată și pusă în băutură, le-ar ajuta pe femeile care-și doresc copii să rămână mai repede însărcinate.

Marțea Albă și sfărâmarea Sfântului Agneț

Tot în Marţea Albă din Săptămâna Luminată au loc uscarea şi sfărâmarea Sfântului Agneţ (pâinea de împărtăşanie), sfinţit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta şi Marea Joi, din Săptămâna Patimilor, potrivit alba24.ro. Al doilea Agneţ este uscat şi sfărâmat după o rânduială specială. După ce este sfărâmat, este aşezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar. Acest Agneţ este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtăşirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

Mai multe