Mărţişoare, de la 1 leu la 50 de lei!
Cu un fir alb-roşu ataşat orice lucru se poate transforma în mărţişor. Confecţionate manual, din ghinde, melci, bijuterii, aranjamente sau flori, acestea sunt cele mai căutate cadouri pe care bucureştenii le pot cumpăra începând din aceste zile. Click! vă arată ce le puteţi oferi doamnelor şi domnişoarelor de 1 şi 8 Martie.
Pentru Adrian Pădureanu (28 de ani) şi Daniel Anghel (28 ani), ploieşteni talentaţi şi muncitori, 2012 este anul de încercare. Băieţii şi-au expus creaţiile tocmai în Piaţa Obor din Capitală: 100 de tablouri şi alte zeci de mărţişoare lucrate manual.
8 lei- Coşuleţ din flori naturale
20 lei- Set colier şi cercei
În timp ce unul tricotează fluturaşi, pasiune insuflată de bunica sa, celălalt se ocupă de crearea tablourilor cu materii prime naturale.
1 leu- Coşar din piele ecologică
10 lei- Fluturi croşetaţi
"De la mama am învăţat să fac mărţişoare. Folosim flori naturale, culori şi furnir pentru tablouri. Unul costă 50 de lei.", ne-a spus tânărul Adrian mândru de creaţiile sale.
Coşarii d-nei Maria Drăgan(56 de ani) au fost luaţi şi de 24 de ori la mână. Femeia e în branşă de 20 de ani şi pune suflet în orice mărţişor pe care îl face. Pentru primăvara aceasta a început lucrul la ele încă din septembrie şi are peste o mie de bucăţi.
Foloseşte mărgele, aţe, sârmă de cupru, piele şi fetru. Tot în Piaţa Obor, la d-na Niculina găsiţi gablonţuri din bronz la 15 lei, aduse din îndepărtata Indie. Şi bijuteriile din sticlă de Murano sunt la mare căutare. Pentru un set cu cerci şi colier, domnii trebuie să scoată din buzunar 20 de lei.
Marilena Petrescu (55 ani) se lăudă cu nişte aranjamente florale deosebite făcute chiar de ea. "Anul trecut am vândut 600 de bucăţi, sper ca şi anul astă să mergă la fel de bine." Femeia foloşeste plante naturale, melci, şofran sau spic aduse din Ungaria. Preţul unui astfel de aranjament variază între 15-20 lei.
O icoană-mărţişor,5 lei în Piaţa Obor
Alături de clasicele "trifoi cu patru foi", "potcoava norocoasă" şi "coşarul" aducător de belşug, în acest an, pe tarabe au apărut până şi icoane cu Maica Domnului. Pictate manual, pe lemn, acestea costă 5 lei. Vânzătorii nu garantează însă că au fost şi sfinţite.
Şnurul lung de 3 km!
Maria Aiftincăi, din comuna Vladimirescu, judeţul Arad vrea să intre în Cartea recordurilor cu cel mai lung şnur de mărţişor. Anul trecut, a realizat un şnur lung de 10 metri, cu 366 de noduri şi l-a prezentat la un târg de tradiţii din Capitală.
A avut aşa mare succes, încât a decis să facă unul şi mai mare, de 3 km şi să fie cel mai lung din lume. A reuşit şi îl expune sâmbătă la Târgul Mărţişorului, de la Agronomie, ude vin gospodari din toată ţara cu mărţişoare lucrate manual.