Mărţişoarele dulci, fiţă de 1 Martie

26 februarie 2019 20:01   Național
Ultima actualizare:

Cu trei zile înainte de 1 Martie, tarabele cu mărţişoare şi-au făcut apariţia în forţă. Din silicon, lemn, sticlă, plastic sau faianţă, într-o explozie de culori şi forme, micile bijuterii îţi fac cu ochiul de pe tarabe. Dacă există un loc unde poţi să iei pulsul pieţii, atunci acesta este în Piaţa Unirii din Bucureşti.

”Ne-au spart chinezii, ne-au copiat şi mărţişoarele”, se vaită în gura mare Mihaela, întrebată cum merge vânzarea. ”Noi ne chinuim să le facem manual şi ei le scot pe bandă rulantă, ca pe seminţe”, zice supărată femeia. În faţa magazinului Unirea, zeci de căsuţe cu mărţişoare încearcă să convingă românii că au produsul cel mai tare, şi ieftin, şi frumos.

Abundenţa de produse îţi fură ochii, fiecare comerciant pronunţă vorbele magice ”hand-made” şi cum te-ai oprit în faţa lui încearcă să te convingă cât de mult a muncit şi cu ce migală a scos micuţa bijuterie din faţa ta. Clienţii se împart în patru categorii: cei care cumpără ieftin şi cu toptanul, cei care sunt în goană după chilipiruri, cei care vor ceva unic şi cei care caută simboluri (inimi săgetate, coşari, potcoave). Sunt mărţişoare din care au toţi, de plastic (de la 1 la 5 lei), din lemn (de la 2 la 5 lei), din silicon (de la 3 la 8 lei), broşe din metal sau argint (de la 5 la 15 lei), dar şi cadouri ”altfel”. La o rulotă ne atrag atenţia mărţişoarele de ciocolată.

”Sunt făcute de noi după reţete vechi, tradiţionale. Costă între 5 şi 7 lei, în funcţie de compoziţie”, ne spune unul dintre producători, Paul Zbârcea. ”Ceva deosebit, ţărăncuţe-mărţişor cu magnet la 8 lei sau figurine din lut polimeric la 5 lei. Sunt făcute de mine!”, încearcă să ne atragă la taraba ei Georgiana Seizu. Lângă ea, Diana Roşu se mândreşte cu bijuteriile la cutie din ”metale semipreţioase pentru doamne graţioase”, pe care le vinde la preţuri între 5 şi 15 lei.

Cumpărătorii sunt deocamdată mai puţini decât privitorii care dau roată tarabelor, cântăresc marfa, dau telefoane şi tot chibzuiesc. 

La 91 de ani e «tăticul florilor»

Cel mai bătrân florar din România, Weil Alois, în vârstă de 91 de ani, deține cea mai veche seră din Arad, care are aproape 100 de ani. Sera a fost înființată chiar de către tatăl său în 1921, pe strada Gladiolelor, din cartierul Aradul Nou, scrie realitateadearad.ro. Weil Alois a început să cultive flori când era adolescent, în urmă cu 75 de ani. La mijlocul anilor 1930, familia deținea o florărie care funcționa, în Palatul Neumann, chiar în centrul orașului, vizavi de primărie. Florarul Weil Alois spune că își pastrează vitalitatea datorită faptului că este înconjurat de flori. De zeci de ani se ocupă de cultivarea florilor exclusiv în seră, unde în aceste zile este forfotă mare. Pentru ca lalelele și zambilele să înflorească în prag de primăvară, munca din sere a început încă din toamnă. Pentru 1 și 8 martie, 

Weil Alois are pregătite peste 100.000 de lalele și zambile, pe care le vinde cu 5 lei firul. Sunt cumpărate la prima mână de comercianți, care le preferă pentru că sunt ieftine și frumoase.”Mă bucur că, recent, mi-a fost reînnoit permisul de conducere, pentru încă zece ani. Eu mai conduc maşina şi ajut uneori la livrări. În general, sunt în seră de cum răsare soarele şi până noaptea târziu, asta este viaţa mea. Dacă m-aş opri, probabil nu aş trăi mai mult de câteva zile”, a precizat Weil Alois, pentru prea locală. Autoritățile locale au apreciat această muncă de excepție și i-au acordat florarului o diplomă de onoare a orașului Arad. 

Vreme caldă de 1 și 8 Martie

Primăvara este foarte aproape. A fost vreme închisă ieri, dar temperaturile au urcat la 12 grade în Banat și 10 grade la Mangalia. În zilele următoare, temperaturile vor fi în creștere, de la o zi la alta. De 1 Martie, în toată țara vor fi între 8 și 12 grade, chiar 14 grade în Banat. Vor urma trei zile mai răcoroase, între 2 și 4 martie, apoi din nou se va încălzi. De 8 Martie, vor fi 10 – 14 grade la amiază. Meteorologii ANM spun că astăzi vor fi condiții de ploaie slabă și trecătoare, în toată țara, apoi între 1 și 10 martie. La munte, va fi mai rece, între 2 și 4 grade la orele prânzului. 

Mai multe